• SaGa
    #17
    Évekre. Nem mindegy, hogy évente másfél. vagy a következő évekre másfél. Hány év a következő évek? 5? 10? 100?
    Hány év alatt emelkedett másfél fokot? Mihez képest? A középkor végén bekövetkezett mini jégkorszakból visszamelegedő szakaszhoz, vagy pl a Római Birodalom korához?
    Igen, van globális felmelegedés, de a történeti visszatekintések, fellehető adatok alapján volt ennél már jóval magasabb is a Föld átlaghőmérséklete úgy, hogy volt élet a bolygón. Az utóbbi tízezer év viszonylagos nyugalma, megszokott szintű, egyenletes hőmérséklete a kivétel a sorban. Ha nem lett volna így ma közel se lenne ennyi ember a bolygón, mert nem jöhetett volna létre a mezőgazdaság. Ami az egyik legnagyobb károkozó egyébként, mert irtja a növény és állatfajokat. A növénytermesztés is, nem csak az állattenyésztés, de az utóbbi sokszor többet árt, mint az előbbi, de ettől még húsra szükségünk van. Azt kellene gyorsan kitalálni, hogy lehetne megtermelni a kaját szabadföldi, erdő irtó, monokultúrás mezőgazdálkodás nélkül.
    Lehet küzdeni a felmelegedés ellen (az eredmény lehetősége erősen kérdéses), meg is kell tennünk minden tőlünk telhetőt azért, hogy minél kevesebb szennyezést okozzunk, minél jobban megőrizzük a környezet állapotát, de a tényeket tessék tiszteletben tartani. Minden ehhez hasonló túlzás (évi másfél fok) a klímaszkeptikusokat támogatja, mert van mit lobogtatniuk, hogy már megint fals infókkal tömik az agyunkat.

    Abból, hogy nálad mennyi volt tavaly, tavalyelőtt a hőmérséklet, a Föld átlaghőmérsékletére (amiről írtál) semmiféle következtetést nem lehet levonni, pontos értékeket számolni pláne. Attól, hogy a bolygó melegszik, bizonyos helyeken hidegebb is lehet.
    Megjegyzem, az én fiatal koromban, 30 évvel ezelőtt még a kihűléstől, jégkorszaktól rettegtek a klímakutatók és azt vetítették előre a következő 50-100 évre.
    Utoljára szerkesztette: SaGa, 2018.08.14. 09:02:22