• camper
    Jól értem azt kérdezed tőlem hogy mi értelme költséget megjeleníteni adott vállalkozásban? Meg mi ez a kép, valami pshop izé vagy mi jelentősége van? El lett mondva mennyivel járt az uber, de elmondom még egyszer. A taxi 280 fixen, az uber 180 addig míg senki nem akart utazni. Ha megnőtt az igény emelte szorzókkal, akár bőven taxiár fölé. Finom kis trükk, hogy az uber párhuzamosan számolta az utat és az időd - a taxi vagy csak ezt vagy csak azt.
    1,3-as szorzó felett már taxi áron utaztál uberrel, mindezt úgy hogy semmiféle követelménynek nem tett eleget, sem ő, sem a neki tevékenykedők. Sem adó, sem járulékok, semmiféle ellátás senkinek, sem felelőségvállalás. Ezek tények, ezeket nem én találom ki, nem tudod ezt elképzelni vagy hol akadsz ennek az ügynek a megértésén?

Az uber feladata ebben a projektben a következő volt: egy alkalmazáson keresztül a 'google mapson' megjelenítette a bejelentkezett autókat és amelyik elvállalta annak megadta a megrendelő pozícióját. Még a telefonszámlát és ráhátékázta a sofőrökre, nem hogy ezzel érdemben bármilyen szinten tovább foglalkozzon.
    Most jönne a sofőr feladatainak felsorolása ahhoz hogy a projekt működőképes legyen csak egész egyszerűen itt erre nincs elég hely, feltételezem ha végig gondolod te is tudni fogod magadtól: kezdjük ott hogy kellett venni egy autót, azt fenn kellett tartani, kellett félrerakni a következő autóra, stb; stb; stb és még nagyon sok satöbbi.
    Na most te felelős vállalkozóként - akitől alkalmazottak sorsa függ - valóban azt állítod, hogy ubernek ezért 25% jár? A teljes egészből, adómentesen, tisztán, annyira tisztán hogy még az áfa forgalom után is a sofőrök adóznak. Úgy, hogy se telefonszámlája, sem felelőségvállalása a tevékenységért, sem alkalmazottak, konkrétan semmi.
    Ezt te tényleg vallod hogy ez igy helyes?
    Míg ilyen gondolatvilág van a világon, addig nem csoda, hogy egy ilyen retek cég mint az uber két év alatt kinőheti magát 60 milliárd dolláros cégé.

Az a véleményem, hogy akkor lennél következetes ember, ha a saját házad táján sepregetnél elsőként. Mert ez igy tök jópofa, hogy véleményt alkotsz egy olyan dologról mely téged nem érint, csak nem hiteles. Ez a szememben csak akkor lennél ha fel tudnád mutatni tevékenységeid arról ahogy azért harcolsz, hogy a te portékád minél olcsóbb legyen a vásárlóknak. Hisz állításod szerint a felhasználók érdeke mindenek felett.
    És mivel követelözöl felém, ezért ezt a témát én sem engedem el, már a vitánk elején kértem, hogy mutass ilyen tevékenységet magadtól a saját szakmáddal kapcsolatban.
    Eddig annyit közöltél a témáról, hogy a te szakmád más, az tök jó ahogy van. Naa, azért biztos találnánk kis kutakodással az IT részlegen pár költségcsökkentő tényezőt - amit természetesen nem felejtenénk el átadni a megrendelőknek. Főképp most hogy lepkehálóval kell fogni az IT-s szakikat.
    Tehát mutatsz ilyen nyomulást - hogy igazságos legyen ugyanilyen vehemenciával ahogy a taxisokat támadod - a részedről? Mert ha nem akkor azt mondanám, hogy mindez a nagy igazságosztó odamondogatás csak egy szerep valós tartalom nélkül, egy olyan szerep amiben szeretnél tetszelegni a világ előtt.