defiant9#10
"Ha ez indok, akkor ezt a logikát követve az is indok, hogy jól láthatóan több piacon kifejezetten tiltva van a működésük"
Te állatottad ezt:
"ezalatt a kétezer év alatt mindig, mindenhol engedélyköteles tevékenység volt."
Tehát akkor az nem áll meg, mert láthatóan van kivétel.
"Azt hogy te speciel jobbnak látod az uber szolgáltatását - ami az uber önös érdeke miatt a lényegét veszítette el, mint pl. a taxi leintése az utcán, ez hozzávetőlegesen a szolgáltatás fele - csak a teljes elfogultságodnak lehet betudni, mert ebben logika nincs."
Ilyet nem írtam. Azt látom hogy lényegében ugyanazt a terméket kapja az ügyfél. Eljut A pontból B-be. Nincs a taxinak érdemi hozzáadott értéke. Viszont drágábbak.
"Ahogy növekszik az igény máris növekszik az ár, akár az egekig, ez nincs szabályozva."
Már hogyne lenne, úgy hívják a szabályozót hogy piac. Azon belül pedig kereslet-kínálat. Relatíve könnyű is lenne ki-belépni erre a piacra.
"még arról sincs tudomásod, hogy annak aki jött érted a valamilyen autójával van e jogosítványa vagy nincs"
Fiktív probléma. Valóságban nincs relevanciája, aki nem tud vezetni az pár értékelés után látszik a profiljában, akkor ha jogsija van.
"És te - diplomával a zsebedben - arra szánod az időd és az energiát, hogy ezt a modellt véd és támogasd. Ami fura egy két lábbal a földön járó embertől."
Amit én védek azt úgy hívják hogy liberalizált versenypiac, amit pedig te azt úgy hogy szabályozott árkartelles monopolisztikus.
Az államnak a lehető legkisebbre kell zsugorodnia és ahol nincs hozzáadott értéke a szabályozásának ott kivonulni és hagyni hogy a piac önmagát szabályozza.
"Valahogy az IT-s szakik feladatuknak érzik, hogy megosszák a taxisokkal a bölcsek kövét"
Az IT terület a szabadpiaci mechanizmusok szerint működik, nincs szükség érdemi változtatásra.
Te egy védett piacot szeretnél magadnak mert ott magasabb profitot érhetsz el. Ezt azonban az emberek kontójára kívánod megtenni úgy hogy kizárod a piacról a jobb ár-érték aránnyal bíró terméket, és ehhez kéred az állam segítségét, mert ha nem segít akkor lezárod az utakat és megbénítod a közlekedést.
Én továbbra is azt látom hogy az állami szabályozásnak már nincs érdemben hozzáadott értéke, az internet korában idejétmúlt, műszakilag a mai gépjárművek messze meghaladják azt zsiguli szintet amit az állam korábban megfelelőnek tartott, magukról a sofőrökről meg épp hogy az Uber adott jobb képet.
Én egyébként támogatom hogy legyen minimális egységes szabályozás, pl. környezetszennyezőbb autóval ne lehessen üzletszerűen fuvarozni, a VÉDA kamerák miatt a műszaki vizsga az úgyis meglesz. És kb. ennyi is. Az ár az mindenképp versengő legyen. A piac meg majd eldönti hogy mekkora az igény sárgára festett magasabb színvonalat képviselő taxikra.