• NEXUS6
    "Végre valami amiben egyetértünk"
    Vicc volt ám! ;)

"Csakhogy ez nem történt meg, erről szól az idézet is. Amire te építesz az egy túlhaladott álláspont."
    Nem túlhaladott, csak épp nem egyformán súlyosan érintette az egész Földet, a legutóbbi kutatások eredményei szerint. A tengerpart menti populáció pl. úgy tűnik viszonylag sikeresen túlélte.

"Ez egy ritka nagy badarság. Afrikában akkor is éhen halnak ha minden jól megy úgy hogy az ENSZ folyamatosan tolja az élelmiszer segélyeket."
    Gondolom azért szaporodnak, mint a nyulak (1950 230 ezer, jelenleg 1 Mrd 300 ezer, 2100 várhatóan 4 Mrd+). Ez a sztereotípiád kicsit ellenkezik a valósággal, úgy tűnik. Ami nem változtat azon a tényen, hogy egy katasztrófa esetén a milliós városokban élő lakosság jelentős része napok-hetek időviszonylatában halálra van ítélve.

"Azonban nem tudod a szuper vulkán hatását ilyen szintű bizonyossággal előre vetíteni (más sem tudja). Tehát csak fantáziálgatsz, akár ez is lehet akár az is. Akkor állíts valamit biztosra ha szilárd bizonyítékokat is tudsz mögé tenni."
    Látom továbbra is szellemi akadályba ütközöl amikor megpróbálod megérteni egy technikai civilizáció eltűnése és egy faj kipusztulása közötti különbséget. Ja bocs, meg sem próbálod felfogni.

"A te vita kultúrád viszont ezek szerint ilyen primitív hazugságok szintjére jutott. Csak hogy a klasszikust idézzem, ez nem a King's College színvonal."
    Nyilván nem, de én csak alkalmazkodom az elvárásaidhoz. Igazából nekem úgy tűnik pont egy ilyen emberrel akarsz szájkaratézni, ha majd változik a stílusod talán az enyém is.

"Ez most kérdés vagy állítás? Már a blikk színvonalára süllyedtél hogy csak kérdőjellel mersz állítani valamit. Tehát azt állítod hogy a Hold felszínéről hozott összes minta egy 5 millió éven belüli meteor becsapódás hatására került a felszínre legalább pár méteres mélységből? Van erre valami forrásod vagy ezt megint csak kitaláltad? (nyilván ez utóbbi)"
    És neked, hogy nem pont így volt? ;)

"Egyre betegesebb szintre jutsz el. Újabb kitaláció. Tehát beleszámítottad semmi nem maradt, helyes. Mutasd a számítást!"
    Mi van??? Hogy érted azt hogy semmi nem maradt? Amúgy meg számítsd ki te is az 5000000 év alatt elnyelt teljes dózist, energiát, ha más jön ki, egyeztetjük, hogy melyikünk módszere nem stimmel! Remélem nem haladja meg a képességeidet egy ilyen ált isk fizika szakkör szintű feladat!? ;)

"Felvilágosítalak a töltött részecskék is részei a sugárzásnak. Vedd észre hogy az egész példád irreleváns mivel egy low earth orbit objektumról beszélsz, az itt magára hagyott objektumok pár évtized alatt letérnek orbitról. Releváns példás esetleg van?"
    A részecskék is, valóban? Nem mondod, hogy hol tart manapság a tudomány!? Ja, LEO-n ennyi a sugárzás, nyílván mert a Föld kitakarja egy jelentős részét, meg a Van-Allen öv sugárzása is minimális, magasabb pályán valszeg viszont erősebb lesz, pont ezért releváns a LEO, mert ez a legalacsonyabb szint.

"Miért nem mész még lentebb és mondod rögtön azt hogy a ózdi vaskohóban 1 órát sem bírna ki az a műhold."
    Hát pedig pont ezt mondtam! :) Amennyi ionizáló sugárzást beszed a műhold 500000 év alatt LEO-n az pont annyi, mintha 1500 fokra fűtenéd (gy kohóban) a számításaim szerint. De lehet, hogy tévedek? Neked mennyi jött ki?

"Azt döntsd el végre hogy mi az ami biztosan elpusztítja a civilizációt a szuper vulkán vagy a napkitörés, vagy bármelyik vagy csak a kettő együtt? Azzal hogy folyamatosan új ötletekkel állsz elő csak jó szokásod szerint dezintegráltod a vitát."
    Látom az alchelymerkór előrehaladott állapotában vagy, szal már kiesett, hogy honnan indultunk. Én jó kiscserkész lévén persze segítek, arról volt szó, hogy szerintem az emberi civilizáció várható élettartam még néhány 10 ezer, max 100 000 év. És az ez idő alatt nagy valószínűséggel bekövetkező természeti katasztrófákat okoltam ezért (az említett katsztrófa típusokat hoztam példának).
    Közben találtam becslést is a szuper napkitörés gyakoriságára, a nagyobbak 10 évente látogatnak meg bennünket, de igazán szuperből kb 100 évente kapunk egyet. 2012-ben is volt egy 1859-eshez hasonló nagyságú, csak iszonyat szerencsénkre elkerülte a Földet.

'Nekem csak azt tűnt fel hogy csak ontod magadból az ilyen megalapozatlan állításokat. Amikor alátámasztás kérek akkor pedig elsunnyogsz. Úgy gondolod hogy te itt frankón előre látod hogy itt mekkora világvége lesz, miközben a grid-ért felelős szakemberek nem
    hozták létre a megfelelő protokollt. Én megnéztem milyen tervezési, monitorozási, beavatkozási, javítási lépeseik vannak, és számomra úgy tűnik hogy számolnak a problémával."
    Igen úgy tűnik. De ugye pl. Fukushimában is megvoltak a protokollok, csak épp a cunami elvitt mindent, amivel gyakorlatilag meg tudták volna oldani a helyzetet. A katsztrófa attól katasztrófa, hogy maradéktalanul a biztonsági protokolok betartásával sem elkerülhető, hogy a bekövetkező események jelentős anyagi kárral, emberi áldozattal járjanak. A protokoll csak akkor véd meg, ha az esemény súlyossága nem haladja meg a rendszer rugalmasságát. A legerősebb napkitörés meghaladja.

De valszeg a Natgeo megrendelésére csinálnak elég borúlátó hangvételű elemzéseket egy 1859-es szintű napviharra az egyetemek, biztosító társaságok, hogy lehessen jó kis minmeghalunk áldokumentum katasztrófaisemeretterjesztősókat csinálni. :)
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2018.08.03. 16:33:11