• defiant9
    "Nem azt mondom, hogy biológiailag is megsemmisül a faj, de az afrikai szavannákon kóborló max 1-2 millió hominidát én nem nevezném civilizációnak."
    "aztán valamilyen okból úgy eltűnünk, mintha nem is lettünk volna"
    1. A két állításod közül csak az egyik lehet igaz.
    2. Miért pont Afrikában maradnának csak meg 1-2 millióan? Milyen esemény képes erre?

"Aztán jön egy 10 évig tartó tél, amikor semmilyen mezőgazdasági tevékenység nem folytatható."
    Ehhez forrást kérek. Nekem ilyen infóm van:
    One proposed volcanic winter occurred around 71,000–73,000 years ago following the supereruption of Lake Toba on Sumatra island in Indonesia. In the following 6 years there was the highest amount of volcanic sulphur deposited in the last 110,000 years, possibly causing significant deforestation in Southeast Asia and the cooling of global temperatures by 1 °C

"És szabad megkérdeznem, hogy ki ez a szakember, esetleg egy linket is tudsz küldeni? ;)"
    Ha látsz egy angol nyelvű idézetet és kíváncsi vagy a forrására akkor nyugodtan másold be idézőjelek közt a google keresőbe és meg fogod kapni.

"Ezzel szemben, te nem mondtál semmit, konkrétan mit vitatsz?"
    Én teljesen egyetértek a satellite navigator elemzésével.

"mert ha forgásnak indul a szekezeti szilárdság csökkenése miatt szét is szakadozhat."
    Júj, ez egyre vadabb. Mi a forrása azon részecskéknek amik ilyen pörgést elő tudnak idézni?

"5 millió év múlva is ebből fog álni, csak egy alaktalan kupac formájában"
    No ácsi. Tehát megmaradnak az atomok, de valami miatt a fémrács szétesik majd újra és összeolvad az egész egy golyóba? Még elképzelni sem tudom hogy ez hogy menne végbe. Írd le konkrétan hogy megy végbe ez a jelenség atomi szinten.
    +Térjünk csak vissza a Hold felszínére. Miért milliárd éves kőzet struktúrákat találunk ott nem pedig egy összeolvad amorf aszfalt szerű ásvány masszát? Fogalmad sincs hogy mennyi energia kellene ahhoz ami képes az univerzum teljes anyagát mondjuk méteres vastagságban szétzilálni. Tejesen zavaros hogy ez a destrukturálódott anyag miért is nem viselkedik pajzsként, megvédve ezzel a belsőbb szerkezetet. Kellene egy forrás ide is, mert úgy látom nagyon elszalad a fantáziád.

"a sugárzás nagyrésze nem csak nagy energiájú foton,"
    Akkor nem kellett volna behoznod a képbe az EM sugárzást ha végül elhanyagolhatónak minősíted a hatását.
    "hanem proton, meg elektron, ami éri, és ez idővel megteszi a hatását"
    A valóság az hogy az interstellar medium kb. 1 atomot tartalmaz köbcentinként ami nagyrészt hidrogén, kisebb részt hélium.
    1 hidrogén atom nyugalmi tömege 1000 MeV energiát reprezentál.
    A kozmikus sugárzás 1 eV köbcentinként. A fő "probléma" a hidrogén atomokkal való ütközés. Ennek mértékét került kiszámításra a lentebbi idézetben.