defiant9#42
"hanem mert az ott termelt búza a világ jelentős élelmezéséhez járul hozzá, és ha ez kiesik, és még az éghajlat is megváltozik az egész világon, azaz savas eső, napfény csökkenés ,és a többi, akkor olyan éhiség és pusztulással járna a nyomában, hogy az addig ismert civilizáció megsemmisü"
Sokan meghalnának, de ez nem egyenlő a megsemmisüléssel. A nyugati civilizáció akkor is civilizáció maradna ha 330 millió amerikaiból csak 30 millió maradna meg, szerintem Valszeg európából ismét elindulna egy népvándorlás az újvilág irányába, meg komoly segélyezés is lenne. Globálisan a 3. világ szegény népessége aki megsínylené azt ha az élelmiszer sufficit defficitbe menne át(a sok közvetlen halottal együtt is). Annak hogy ők mennyit tesznek hozzá a civilizációhoz mindenki döntse el saját értékrendje szerint.
"A Voyeggerre kiszámították, hogy kb. 8 millió évig bírja, tehát NEXUSon kívül, mindenki úgy gondolja, hogy nem örökké fognak keringeni, és egy idő után felismerhetetlenségig roncsolódnak."
Ehhez kellene forrás. Én ezeket találtam. "Voyager-1 will be in orbit around the centre of our galaxy with all its stars for billions of years," said Prof Stone.
A year is roughly 3×106 seconds - so after Voyager has traveled for a million years, it’ll only have impacted a total of a half of a gram of hydrogen.Several sources say that the Voyager “golden record” is expected to last for a billion years - but as far as I can tell, this is a guess, and probably not a very carefully “informed” guess.
With only 1.8 kg hydrogen gas wafting around the entire spacecraft over a billion years - it’s hard to imagine any significant damage to it whatever. Evaporation of metal atoms from the surface of the probe might be an issue over that time. Even solids like sheet aluminium do gradually “evaporate”. But as Voyager gradually cools down toward absolute zero - that evaporation rate will drop so low as to be negligible even over cosmic timescales.