• kvp
    #17
    "Most aztan mar tenyleg meg kell TILTANI a negereknek hogy szaporodjanak."

    Nem lehet. Nem fognak senkire halgatni. Ha meg eroszakkal be akarnank tartatni abbol haboru lenne. Egyszerubb megoldas lenne arra vigyazni, hogy ne jojjenek ide (igen ez is haborut jelent, de nem mindenhol csak a hatarok menten) es nem adni semmilyen segelyt. Nem tul humanus, de elobb-utobb vagy stabilizalodna a terulet lakossagszama vagy kihalna mindenki. Mindket eset megoldana a problemat. Viszont mivel a politikusok nagyresze nem vallalna fel egy konfliktust, ezert kapnak segelyeket, amitol meg tobben lesznek, tovabba akik valamivel okosabbak vagy batrabbak, azok elvandorolhatnak mashova, ezzel novelve a problema sulytotta terulet meretet. A kerdes, hogy ez meddig tarthato fent a nyugati vilag gazdasagi osszeomlasa nelkul es hogy amire ez bekovetkezik marad-e meg lakhato resz a bolygon. Utobbi egy tomeges kihalasi esemeny lehet az emeberiseg szamara.

    Igazabol jelenleg minden reszleges segitesre iranyulo lepes csak sulyosbitja az alapproblemat. Tehat minel tobb embert mentunk meg, annal tobben lesznek a jovoben akiket meg kell menteni.

    Egyebkent a mostani technikai szint akar 10 vagy 100 milliard embert is el tudna tartani. Csak kerdes milyen eletszinvonalon es milyen hosszutavu kornyezeti karok mellett. Nehezen belathato, hogy meddig nohet a lakossagszam, de akar az egesz bolygo is atalakulhat egy Kowloon tipusu nyomorteleppe es meg mindig nem halna ki az emberiseg, csak a bioszferabol nem maradna semmi. Egyelore ugy nez ki, hogy senki nem fog tenni semmit hanem varunk valami csodara.