• Irasidus
    #9
    Erre több válasz is lehetséges. Az egyik, hogy van, és folyamatosan bombáznak minket ilyen spórák az űrből, de minden ökológiai niche foglalat már, jóval fejlettebb lényekkel (mikrobákról beszélek), így esélye sincs. A másik megoldás, hogy van ilyen életforma, csak olyan ökológiai nichét tölt be, amit nem vizsgáltunk, és/vagy maguk az életformák annyira eltérőek, hogy eddig nem vettük észre (mikro, nano, vagy még annál is kisebb tartományról beszélek, mielőtt valaki félre értené) Van az asztrobiológiának egy ága (tudományról beszélek), ami a földön keres földönkívűli életformákat, olyan megfontolásból mint amit írtál.

    Amikor többféle összetételről beszélsz, nyugodtan maradhatsz a fehérjék világában, hiszen a számuk végtelen, amiből csak igen keveset használ az élet. Illetve van jobbra forgató molekula és balra, de az élet mégiscsak balkezes, de nincs rá oka. Továbbá, elképzelhető ugyancsak szénhidrogének, fehérjék, aminosavak láncolatából egy olyan másfajta élet is, ami nem a jól megszokott mechanizmusokat, kódolásokat használja. Elvileg ezeknek nincs akadálya, így ha történetesen a szilícium alapú élet, illetve másfajta alapokon nyugvó élet nem létezik, joggal vetődhet fel a kérdésed, hogy nagyon más, de azért mégis csak biológiai alapokról.

    Szilícium alapú élet, ugyan nem elképzelhetetlen, de sokkal kevesebb kacsolódási pont van a szilícium atomokon (3) mint a szénatomokon (4), így sokkal kevesebb lehetőség áll a sziliciumláncok kialakulására, másrészt sokkal gyengébb kötést biztosítanak. A másik, hogy nagyon extrém körülmények kell az úgynevezett szilánok kialakulásához (ez a aminosav szilícium megfelelője). Döntő érv az szokott lenni, hogy míg az élet alapköveivel tele van a világegyetem, addig szilánokat sehol nem találtak. Ma már igen valószínűtlennek tartják ezt.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.07.02. 16:29:56