• Sequoyah
  #20

  "Meg a szen alaput sem ismerjuk elegge... "

  Uh, mihez képeset nem ismerjük eléggé?

  Peldaul lovesunk sincs rola, hogy a mi DNS alapu oroklodesunkhoz kepest milyen mas modon oroklodhet az informacio. Lehet ez messze a leghatekonyabb modja az oroklodesnek, es ha egy galaxissal odebb a semmibol kialakul az elet, ott is ugyanezen az uton alakul ki, es AGCT sorozatokbol all az orokitoanyag. Vagy ez csak egy lehetoseg a sok kozul, es mashol teljesen mashogy mukodik?
  Meg szen alapon sem tudunk elkepzelni mas eletformat, szoval eleg messze vagyunk, hogy szilicium alapun gondolkozzunk:)
  Ha ismernenk mas eletformat, akkor sokkal tobbet tudnank az elet torvenyszerusegeirol. Amig csak 1 peldat ismerunk addig viszont nem beszelhetunk torvenyszerusegrol.


  A többi valóban rontja, de az idő tényezőt is hozzá veszed, azaz nem egyszeri eseményről van szó, hanem milliárd éveken át tartó folyamatról, ami növeli az esélyeket.

  De ha az idotenyezo no, akkor az minden masnak az eselyet noveli. En pedig azt probalom mondani, hogy bar eljuthat az elet egyik bolygorol a masikra, a helyben keletkezett elet dominalhat a legtobb helyen.
  Ez persze csak a sajat meglatasom...


  aprendszerek közötti "anyagcsere" egy létező jelenség

  Persze, de akkor mar nem 4 vagy 1%-rol beszelunk, hanem ennek a toredekerol:) Amig csak aminosavakrol es hasonlokrol van szo addig oke, de annak az eselye, hogy ez az apro anyagmennyiseg elo es oroklodo egyedeket tartalmazzon, raadasul olyan mennyisegben hogy ez egy fenntarthato populaciot alkosson...
  Persze biztos megtortenik valahol az univerzumban, de hogy ez altalanos legyen, abban nagyon ketelkedek.