• Tetsuo
    #101
    "...(Szűk csoport gazdagodása), pont nem kizárólagosan a demokrácia ismérve, hanem gyakorlatilag így épül(t) fel az összes, már a gyakorlatban is kipróbált társadalmi rend. "

    Azért a demokráciánál említem ezt, mert te ezt állítottad: "...A demokrácia-, ami ugyan nem tökéletes, de a többség számára elég jól élhető." Vagyis cáfoltam eme állításodat.

    Még mindig nem érted. A probléma a demokráciával kapcsolatban elsősorban a hazugság. Teljesen mást sugall a rendszer retorikája önmagáról, mint a valóság, jóval komolyabban, mélyebben átitatva - valójában a velejéig hazug -, mint mondjuk a szocializmus, aminek propagandája elviekből adódóan nem is lehetett ilyen hatékony. A módszerváltás előtti Kelet-Európában a felszín hamis volt, de a legtöbben ezzel tisztában voltak, nem úgy, mint manapság.
    Pl. ha ez történne minden tizedik európai állampolgárral, a maradék többsége akkor sem hinné el, és tenné tovább a dolgát (dolgozik, vásárol és tévét néz), mert közel tökéletesen uniformizál és manipulál a rendszer. A demokrácia az átláthatóságot meg a korrupcióellenességet ugyanúgy hazudja, mint az egyenlőséget meg a "szabadságot". Ez utóbbi valójában szabadosság és Istentől való távolodást jelent.

    Egy királyságban nincs elrejtve a hierarchia. Egy jobbágynak nincsenek olyan lehetőségei mint egy főnemesnek, pláne mint a királynak - ez ott mindenki számára evidencia.