gaszton421#53
Ertem én, abban egyetértunk hogy ami most zajlik fejlesztésk gyanánt a Spacex-nél az leginkább a technológia gazdaságosabbá tételeés ez hasznos,
a fejlesztésekről meg annyit hogy ha most valami 96% hatásfokú , (ez a harang fúvoka) akkor ha fejreállsz sem fogod elérni a 100%-ot, tehát a maradék 3-4% elérése az amiben még bőven van lehetőség? AZ aerospike sem tud 100% fölé menni, azért kisérleteznek vele mert a klasszikus fúvókákkal szemben szélesebb nyomástartományban, (tengerszinten és vákuumban) is viszonylag magasabb specifikus impulzussal működni a változtatható geometriának köszönhetően, de ennek a több fokozatú rakéták esetén nincs olyan nagy előnye, a felsőbb fokozatokhoz vákuumra optimalizált verziót használnak. Nem véletlen hogy utoljára az X33 esetén terveztek aerospike fúvókával hajtóművet hiszen annak a tengerszinttől a LEO pályáig végig működnie kellett volna, és valamikor korábban az űrrepülőgép fejlesztésének kezdeti szakszában is szóba került, aztán a klasszikus fóvókával ellátott RS-25-öt választották inkább.
Igazán hasznossá akkor válna ha jobb anyagokkal olyan könnyű szerkezetű űrszerkezeteket tudnánk készíteni amivel reálisan , érdemleges hasznos teherrel tudnánk SSTO-t építeni.
Én azt állítom hogy a kémiai rakétahajtóművek alapvetően olyan közel vannak a legfőbb technikai paramétereiket illetően (tolóerő, specifikus impulzus, impulzus hatékonyság) a fizikai törvények által felállított korlátokhoz hogy ebben az irányban nem annyira érdemes fejleszteni, ahol érdemes azoknál a paramétereknél amik lehetővé teszik az újrahasznosítást, a megbízhatóság az élettartam növelését, ami viszont a gazdaságosságra van remek hatással. évtizedekig az volt a cél hogy egyhajtómű bírjon ki max 10 percet, ennél többet egyik sem volt működésben, utána úgy is ment a szemétdombra, (vagy az óceán fenekére), az amit a spacex és a Blue Origin most művel, (és kissebb mértékben pár másik cég), azt az utóbbi évek elektronikai, anyagtechnológia (kompozitok, új ötvözetek) használatának köszönhető elsősorban, it még van lehetőség a fejlődése, és az egyre nagyobb élettartam mellett az egyre gazdaságosabb működésre. Ez az amiben erdemes fektetni inkább mint még 2%-ot kihozni a fúvókákból. a repülőgépipar több évtized alatt jutott el ide, de folyamatosan fejlesztve és az utóbbi években az öszs nagyobb fejlesztés a gazdaságosság nővelése irányában történik.