"Jó estét, jó szurkolást!"
  • 6unn3r
    #272
    Hálistennek a világ nem csak fekete és fehér.
    A videóbírót lehet jónak találni, lehet ellene lenni. Szerintem van haszna is meg hátránya is. Értem a dühödet a kéz szabálytalan használatát illetően. Ha szigórúan vesszük a szabálykönyvet, akkor már az is szabálytalan, amikor szögletre várva a támadó kitartot könyökkel tolja magától el a védőt helyezkedés közben. De van egy elem ebben, ami olykor felülírja a szabályt, vagy legalábbis némiképp elmossa a határokat, engedve egy kis csínyt a játékba. Ez az emberi tényező. Nem mindig tudod kontrollálni a testrészeid mozgását. Vannak reflexek, amelyek ellen nem tudsz tenni. Vagyis de. Ha minden játékos elsajátítja az elme teljes irányítását remeteségbe vonulva Tibetbe. Ne értsd félre, a szándékos lerántást, a szoros átölelést, karfogást, ami helyzeti előnytől fosztja meg a másikat vagy éppen helyzeti előnyhöz juttatja a szabálytalankodót én is szigorúan büntetném. De vannak olyan apró faultok, amik igenis részét képezi a test-test elleni küzdelemnek. Ha már csak arra gondolok, hogy egymásba karolva is van, hogy a saját egyensúlyát próbálja korrigálni a másik teste segítségével. Ugyanúgy a csatár, mint a védő. A tizenhatoson belüli fogásokat, lerántásokat (függetlenül a labda helyzetétől vagy hogy az adott játékos közel volt-e a labdához) szigorúan büntetném. De soha, de soha nem fognak tudni ennyire sarkallatos szabályrendszert betartatni, mint amilyen mellett te felszólalsz már hetek óta.
    Úgy gondolom a bírói tévedések is a játék részét képezik. Hiszen nem egy gép, hanem szintén egy emberi tényező. Aki olykor hibázik. Úgy érzem, hogy kell még a bíróknak is, a VAR Room alkalmazottaknak is és a játékosoknak is szoknia a videóbírót. Ez az első igazán nagy tesztje a rendszernek, ami várható volt, hogy nem marad visszhang nélkül. Fokozatosan beépítik a nemzeti bajnokságokba is, a VB után kielemzik a hibáit is biztos vagyok benne, hogy kialakítanak egy olyan használati rendszert, ami nagy segítségére lesz a bírónak és magának a játéknak is.
    A tegnapi portugál meccs viszont ékes példája volt a VARral való visszaélésnek. A stúdióban ülök kivételesen jól mondták, hogy a bíró méltóságát vissza kell hozni. Nem teheti meg egy játékos sem, hogy úgy álljon neki a bírónak, ahogy Kroos tette Mexikó ellen, ahogy az irániak tették a portugálok tizijénél. Ha valamit, akkor ezt kellene nagyon, de nagyon durván szankcionálni. Én az idei VB-n többször is észrevettem, amilyen támadó jelleggel, durván nekiestek a játékvezetőnek. Se egy Ronaldo, se más nem teheti ezt meg és azonnali pirossal büntetném. Csak egyedül a csapatkapitány mehessen oda reklamálni (normális stílusban), senki más. Gusztustalan volt az irániak viselkedése is, mégha ellenük is fújt a bíró.
    Ronaldo esethez annyit, hogy nem tudom eldönteni, hogy maga az incidens amúgy ért-e pirosat. Nem tudom, hogy csak előnyt akart-e szerezni labdára futás előtt és előlről belekapaszkodni és lendületet venni az iráni játékoson vagy sunyibe egy könyököst is bevinni. Halkan megjegyzem, hogy Ronaldo képes az utóbbira is, ez tény. Szóval tényleg nem tudom, hogy ez szándékos ütésnek minősíthető-e, alapvetően sárgát mindenképpen ért. Viszont abban az esetben, hogy a bíró lehetséges piros lapos megmozdulás miatt szakította félbe a meccset és vizsgálta meg a visszajátszást, akkor nincs olyan opció, hogy sárga. Vagy piros lap vagy semmi. Ezzel a húzásával igazából elismerte a szabálytalanság tényét és ha már elismerte, akkor pirost kellett volna adnia, de gyáva volt. És higgyétek el sokkal kevésbé hurcolják meg ezért, mintha kiállította volna Ronaldo-t. És igen, a média miatt. Ki a faszt érdekel egy mostani Portugália Ronaldo nélkül? Ki a faszt érdekel egy Portugália-Uruguay CR-Suarez csata nélkül? Gyáva volt ezt meglépni, de gyanítom, hogy többe került volna neki CR kiállítása, mint ez a felemás ítélet.