TokraFan#39
"Nem kisválalkozásokról beszéltem, hanem nemzetközi cégekről."
Én meg elvekről és jogról beszéltem, ahol nincs különbség multi, kkv,vagy mari néni adóelkerülése között!
"IT ben sw és hw területen is szinte alig tudok olyan céget mondani, amiről legalábbbis adóelkerülési botrány ne látott volna napvilágot."
Ez így nem igaz. Több százezer IT cég működik a világon és gyanítom, hogy nem tudnál még ezres nagyságrendben sem mutatni kartellezéses ügyet. Van az a pár amit ismerünk, és sajnos az alapján vádolsz minden IT piaci szereplőt.
Autóknál is volt botrány, ami persze megint elsősorban politikai indíttatású volt, valójában háború folyik az USA és az EU között, csak nem fegyverekkel vívják, hanem ilyen módon. Még. De ok. csalt egy kicsit a WV, de ettől még nem fogom azt gondolni, hogy az össze létező autógyártó csal. Másrészt tegyél azért különbséget adóelkerülés (ami alapvetően legális, az más kérdés, hogy érdekeket sért), meg a konkrét csalás között, mert nagyon nem ugyanaz.
"Kihasználják hogy hol van joghézag."
Ez így működik, amióta világ a világ. Hogy helyeslem-e? Egyértelműen nem! Ugyanakkor nem lennék túl logikus, ha bizonyos szektorokat vádolnék, másokat meg nem. Ebben a világban akinek lehetősége van rá, az lop, csal, hazudik. Politikusok, gyártók, kereskedők, és az emberek zöme is. Szándékosan írtam lehetőséget, mert sok ember van meggyőződve arról, hogy ő aztán talpig böcsületes, jellemzően addig, amíg nem vitte semmire az életben és nem is volt soha olyan helyzetben, hogy itt-ott megborítsa a magasztos elveit, amikor már a saját zsebéről volt szó. Szal igazából ez nem multi és/vagy cég/kereskedő/politikus vagy akármi kérdése. Simán ilyen az emberi lény és kész!
Dehogy anyázok én. Veled biztos nem.
Csak azt érzem, hogy most nem igazán érvelsz, amivel nem tudok mit kezdeni. Illetve amivel érvelsz, azzal nyitott kapukat döngetsz, mert már többször leírtam, hogy természetesen nem vitatom a megtörtént eseteket. Amivel nekem problémám van, az a feltételezéseken alapuló vádaskodás. Konkrétan a VGA ügyben pl. számos érvet írtam, miért nem valószínű -majdhogynem lehetetlen-, a szándékos kartellezés, de azokra nem válaszoltál. Pedig ott a lényeg! Ráadásul van még pár VGA gyártó az Asus/Gigabyte/MSI mesterhármason kívül is (nem is kevés, KFA, Zotac, Gainward, Palit, Inno3D, PNY, stb.). Egyik se adja olcsóbban. Azért nem, mert nem az van amit te beleképzeltél, hanem az, amiről én beszéltem. K*rva nagy a kereslet a crypto miatt, és el lehet adni ennyiért.
Azt azért csak nem gondolhatod, hogy a fenti összes gyártó kartellezik!? :-)