TokraFan#31"Az IT piac másról sem szól, csak kartellezésről, fű alatti megállapodásokról, adóelkerülésről,"
Jaj ne már! Ez egy ferdítés és vetítés. Igazad van abban, hogy voltak ilyen ügyek, senki nem vonja ezt kétségbe. Ugyanakkor néhány esetből a teljes ágazatra levetítve általánosítani és gyakorlatilag bizonyítékok nélkül azt állítani, hogy mindenki ezt csinálja, erőteljes érvelési hiba! Többszázezer IT cég működik a világon, ezeknek kb. 0.001%-káról derült ki tényszerűen, hogy karetellezett. Az adóelkerülés pedig nem IT specifikus jelenség, nagyából a legjelentéktelenebb sarki fűszeres is arra törekszik, hogy több maradjon a zsebében, és ennek érdekében minden lehetséges legális kiskaput ki is használ. Ahogy gyakorlatilag minden piaci szereplő ezt teszi (az adócsalást ne keverjük ide, az más lapra tartozik).
Gyermekmunka sem IT specifikus, sőt! Pl. a ruhaipar jelentős része kvázi rabszolgamunkából él, csak nézz utána, hol varratnak a cégek, beleértve a kicsiket és nagyokat is! A magyar márkák jelentős része is a harmadik világban varrat bagóért, és nem itthon!
Magyarul, pl. a RAM gyártók kartellezése miatt nem vádolható ezzel egy teljesen másik piaci szereplő, mert ez olyan vizekre vezet, aminek már semmi köze a jogállamisághoz! Diktatúrákban szokás bemondásra és feltételezésekre hivatkozva elítélni valakit, bármiféle bizonyíték nélkül. Márpedig a VGA piacon semmi jel nem utal bűncselekményre, a valós probléma okait lentebb leírtam. Természetesen kizárni sem lehet semmit, de addig, amíg a versenyhivatal vagy az adó/nyomozóhatóság nem tár fel kartellezésre utaló bizonyítékokat, addig nem vádolható senki azzal, hogy ilyen tevékenységet művel.
Az olaj pédát másként értelmezted mint aminek én szántam, talán ebből a szempontból nem volt a legjobb példa. Alapvetőően pedig működő példa, de mivel az olaj stratégiai nyersanyag, az kormányzati ás politikai nyomásgyakorlásra IS használható! Az általad említett esetek ezt a célt szolgálják, annak sincs semmi köze az extra profithoz. A VGA gyártás viszont nem ilyen termék, ott az árat a piac szabályozza, kereslet-kínálat alapon! Ahogy most is.