• defiant9
    #75
    "Az itt a kérdés, hogy nálunk miért nem lehetett az a gazdasági rendszert fenntartani, mint ami most kb. Kínában van?"
    A több ok közül az egyik nyilvánvaló válasz az hogy méretgazdaságosság, piacméret, míg a nyugati cégek becsicskulnak hogy bejussanak arra a piacra addig minket lazán ignorálhatnak.

    "Ehhez versenyképes magyar, Magyarországon adózó vállaltok kellenek."
    Vágyak azok mindig vannak, csak a realitás más. A cégek munkát adnak (addig amíg a robotizáció nem szorítja ki jelentősebb mértékben az élőmunkát), jórészt ennyivel kell beérni, a munkás meg fizet adót. Verseny van azért hogy hol legyenek beruházások, ha nem lenne EU szabályozás akkor a végletekig ígérgetnének egymás alá adókedvezményekkel/támogatásokkal a kelet-európai országok 1-1 gyártelepítésért.

    "hazai érdekeltségű vállaltok, magyar nagytőkés réteg megerősítése. Az utóbbira példa a Mészáros-konglomerátum, ami azért valszeg több, mint csak egy puszipajtásnak átpasszolt kincs luxus-igényeket szolgáló vagyon halmaz."
    Valóban több, mert mások (jól) működő cégeit vásárolta fel a közösből ellopott pénzen, ezek a cégek eddig is itt adóztak(kivéve az osztrák hotel jellegűek) meg ezután is, csak más kapja az osztalékot. Van arra kultúr megoldás is ha egy államnak van feles pénze, ilyen pl a norvég állami alap: ez kb. így működik: A Rába esetében például az alap közel 737 ezer dolláros kitettséget épített ki 2017-ben

    "hogy szép fokozatosan végigmenjen a gazdasági rendszerváltás is"
    Bullshit. Nincs más módszere minthogy kevesebb adóteherrel(+olcsóbb munkaerő költség) ide csábítja a multikat, ezzel fenntartva egy kiszolgáló beszállítói/munkavállalói réteget. Ez alapvetően nem rossz(nincs nagyon más jó lehetőség=kényszerpálya), csak nem kellene közben ilyen pofátlanul szétlopni az országot, és abból inkább az oktatásra költeni, hátha úgy magasabb hozzáadott értéket termelő cégek is jönnek (pl. software még a robotokhoz is kell, hogy az AI -t ne említsem, de az nem nálunk fog megtörténni). Addig jó ameddig Németország hátsóudvara vagyunk, de az egész EU leszakadóban van, innovációban, csúcstechnikában. várhatóan Amerika, Kína, távol kelet után már csak negyedrangú szereplők leszünk a világporondon, ez is egy trend.