• NEXUS6
    #73
    Na ezzel nagyjából egyetértek, köszönöm, hogy így részleteiben ezt beírtad.

    Amit én vitatok, az a #13 és az #56 ban leírt kijelentések, hogy a tervgazdaság (megreformált) szükségszerűen rosszul működött, és hogy ugyan olyan feltételekkel részesül/részesült a magyar mezőgazdaság az EU forrásaiból, mint a francia, német, holland.

    Az itt a kérdés, hogy nálunk miért nem lehetett az a gazdasági rendszert fenntartani, mint ami most kb. Kínában van? Ez a regionális és globális gazdasági környezet hatása volt. Általánosságban nem a KGST-ből kilépés okozott összeomlást Magyarországon, hanem a KGST omlott össze és ez húzta magával a magyar gazdaságot más piac híján. Az alulértékelt valuta pl. időlegesen javította a verseny pozíciókat (Kína most pont ezt csinálja), azonban a külker, és más gazdasági mutatókban is jelentkező rossz eredmények törvényszerűen vezettek az állam folyamatos eladósodásához. Ebből ma sem léptünk ki, szal a jelenlegi gazdasági rendszer nem volt egy olyan csodaszer, ami a magyar gazdaság problémájára megoldást jelentett volna.

    Itt, ahogy te is célzol rá egy hosszútávú gazdaságfejlesztés lehetne/lenne megoldás. Ennek része hogy elszakadva a hazai össztermék mutatók (GDP) kergetéséből javítsuk a nemzeti össztermékhez kapcsolódó mutatókat (GNP). Ehhez versenyképes magyar, Magyarországon adózó vállaltok kellenek. Namost ehhez egyrészt tényleg kéne egy jó oktatási rendszer, másrészt hazai, hazai érdekeltségű vállaltok, magyar nagytőkés réteg megerősítése. Az utóbbira példa a Mészáros-konglomerátum, ami azért valszeg több, mint csak egy puszipajtásnak átpasszolt kincs luxus-igényeket szolgáló vagyon halmaz. Mert ugye ott van még a Csányi, Demján (RIP), Széles stb. jelentette magyar nagytőkés réteg, akiknek az építkezése évtizedes múltú, gyak még a rendszerváltás előtt kezdődött.
    Amit ma a magyar kormány megvalósít az egy szűk mezsgyén lavírozás annak érdekében, hogy szép fokozatosan végigmenjen a gazdasági rendszerváltás is, anélkül, hogy örökre Németország hátsóudvara maradjunk, értsd úgy hogy a szemétdomb is nálunk legyen.