• NEXUS6
    #70
    "A tervgazdaság bukásáráról, és lehetetlenségéről meg elég sok anyag van, érdemes lenne ezeket fellapozni, és nem csak a visszaemlékezésidre hagyatkozni, hogy de akkor milyen jó is volt itt minden..."
    Emlékeim szerint jelenleg a Föld legnagyobb gazdasága Kína, amely egy megreformált, központilag kontrollált tervgazdaságon alapul, amely részben engedi a piaci viszonyok érvényesülését is.

    Aztán szintén az emlékeimre hagyatkozva nekem úgy rémlik, hogy a rendszerváltáskor Magyarország volt a legjobb gazdasági állapotban a régióban, Lengyelek, Románok azért elég rendesen le voltak különböző mutatókban maradva. Ez köszönhető annak, hogy nálunk a 60-as évek végétől fokozatos gazdasági reformok kerültek bevezetésre, amely ugyan Csehszlovákia megszállása után felfüggesztésre kerültek, de a 70-es évek végétől újra indultak. Szal, az, ami ma Kínában van, ami ugye nem tekinthető egy elmaradott országnak ma kb azt valósítják meg, amit Nyers Rezsőék Új gazdasági mechanizmus néven elkezdtek bevezetni. És az ha jól tudom, még mindig a tervgazdaság kategóriájába esett.

    "Az említett országok befizető országok, ami azt jelenti, hogy többet fizetnek be a közösbe mint ami visszajön nekik, mi meg több pénzt kapunk mint amit befizetünk. Erre azt mondani, hogy nem annyit, igaz, csak éppen fordítva. A többi meg aktuálpolitika, és nem gazdasági kérdés, hogy ki mit csinál."
    És akkor megint könnyes emlékeimre vagyok kénytelen hagyatkozni, bár a fentiekhez csak lazán kapcsolódik, hogy a rendszerváltás előtt a nagyüzemi mezőgazdaság gyakorlatilag húzóágazat volt Magyarországon, az onnan történő elvonásokkal fejlesztették az ipart, a szolgáltatásokat, az infrastruktúrát. Azonban 90-ben egy pillanat alatt 40%-kal esett vissza a mezőgazdasági termelés és a 2010-es évek elejéig még 10%-kal, miközben a világátlagban a mezőgazdasági termelés ez időszakban 50%-kal bővült. Ez csak azért gáz, mert a jelenkori Magyarország természeti adottságai alapján ebből lehetne, lehetett volna kitörni olaj és szilikonvölgy híján.