• mrzed001
    #94
    Na bakker, ennyi ökörséget én még nem olvastam. Mond csak, te érted is amit kimásolsz a wikiről, vagy csak úgy smitteled ahogy esik úgy puffan alapon ?

    De mond, te mégis miféle hőszivattyúról beszélsz? Mert bakker abból azért van egy pár. Levegő-víz? Víz-víz? Talajkollektoros? Talajszondás ? Fémfolyadékos?
    Legalább az alapkifejezésekkel legyél már tisztába !

    És igen itt a földön mindenki folyadékkal (víz) hűt, mert VAN. Sőt ahogy írtam, a marson is lehet föld alatti jégként. Sőt sarkkörökön sok is. Amibe belefúrva máris kész egy víz-víz rendszer. Ami a hiedelemmel ellentétben NEM (közvetlen) a föld, hanem a vízrétegnek adja át a hőt (ezért is NEM föld fűtés-hűtés). Aminél rosszabb a földszondás teljesítménye. Bár a marson a sok vasoxidtól talán mégse. Találtál már a vasoxidra vagy a marskőzetre adatot, mélységre lebontva? Mert a felszíni finom por egyértelműen jobban szigetel, sőt a felszíni CO2 is, mint az 5-10m-es rétegek.

    Továbbá, ugye legalább azt a marhaságot elolvasod amit leírsz ? Ha a szilikátornak 2, ahogy a gránitnak is, akkor máris 9-10x akkora a hővezető képessége, mint a homoknak !

    Ésmégtovább.
    Szerencsére nálad jelentősen okosabb emberek is foglalkoznak a témával, pl a NASA és USA energiaügyi hivatal.
    Annyira, hogy nemcsak tervezik, de már teszt fázisban vannak marsra tervezett reaktorok
    1-10 kW Mars atomreaktor
    És 10-esből akarnak 4-et felküldeni.

    Szóval értem én, hogy te PAKS 2 hőtermelésében gondolkodsz. Csak momentán a marsra nem paksot kell kilőni, hanem a helyi környezetnek megfelelő egyedi megoldást kitalálni.
    Mármint, ha van hozzá elég fantáziád. Vagy nincs. Lehet több könyvet kellett volna olvasnod.