• giacomo gesso
    #92
    "Ezért van a rendes tűzrakhelyeken a rácsos cucc, hogy ne közvetlen a földre rakd a tüzet, mert akkor elvezeti a hőt a talaj és ki fog aludni!"
    Most akkor mégiscsak ELVEZETI a hőt?!
    Nem, tudom, hogy nem, de vicces, hogy ezzel érvelsz a szigetelés mellett. (A Földön ez nyilván a talajnedvesség, tehát a víztartartalom...)
    Az, hogy valami szigetel vagy vezet, az nem fekete-fehér, 0-1, igen-nem, hanem egy fokozatos átmenet. A Mars talajának hővezetéséről nincs egzakt tudományos ismeretem, de még ha jó hőszigetelő lenne is, akkor is megvan a kapacitása, tehát kiaknázható valamilyen közbülső megoldással, pl. hővezető anyag(ok) beinjektálásával, kiterjedt csőhálózattal stb, csak lassabban, nagyobb kiterjedésben lehetne elnyeletni a hőmennyiséget.
    DE, ha rossz hővezető, akkor az egyben azt is jelenti, hogy képes visszatartani, akkumulálni a belé mégiscsak betáplált hőmennyiséget, vagyis tiszta nyereség lenne egy terraformáláshoz, az élhetőséghez, lokálisan megemelhetné a lakó és növénytermesztő környezet alaphőmérsékletét. Minden szempontból nyereség...Merthogy, amúgy HIDEG az a kib@szott bolygó...(Mellesleg a napenergia is töredéke a földinek, a távolság és a homokviharok miatt.)
    Utoljára szerkesztette: giacomo gesso, 2018.03.24. 01:54:38