• Sequoyah
    #59
    Most komolyan kepes vagy a kozet fajlagos arat kiszamolni a holdprogramban? A holdprogram az egy egyszeri projekt volt, es egyaltalan nem volt celja a kozet visszahozasa.
    - Nem az utazas ara volt 100milliard, hanem a teljes programkoltseg, es nagy resze a fejlesztesi koltseg volt, amit tovabbi utak eseten nem kell ujra kifizetni, valamint 18 raketa, aminek a fele sem szallt le.
    - A holdprogram akkor is sikeres lett volna, ha 1g kozetet hoznak vissza a cipo repedeseibe tapadva, ettol nem lett volna 100mrd/gramm a koltseg. Csak azert hoztak haza kovet, mert pont elfert ennyi, az egyebkent egyaltalan nem erre tervezett modulban. Egy ezen celra kifejlesztett modul a sokszorosat vissza tudja hozni.
    - A koltseg nagy resze az emberek vedelmere ment el, mint minden kuldetes eseten. Ha csak koveket akarsz visszahozni, akkor nincs szukseged emberekre, es se a biztonsagra nem kell annyit koltened, se helyet nem foglalnak.

    A Saturn V valos koltsege mai aron ~1milliard USD per kiloves. 100kg kovet hoztak vissza. Ez 10.000$ /g. Tehat a tiedhez kepest toredeke koltseg csak azzal, hogy ertelmes modon hasznaltuk a matekot.
    Tegyuk fel, hogy a BFR miatt a kilovesi koltseg a 10-ede lesz, 100millio$. Azt is feltehetjuk, hogy csak az emberek es eletfenntarto rendszerek kidobasaval 1 tonnat vissza tudnak hozni, ami mar a 60-as evek moduljaval is siman lehetseges kapacitasat tekintve. (mai technologiaval, konnyebb anyagokkal es celra fejlesztve ennek tobbszorose sem irrealis) Ekkor mar csak 100$/g-rol beszelunk. Az arany ara ennek a fele, es megveszik. Ha valami egzotikus anyagrol lenne szo, akkor nem latok problemat ennek tobbszorosenek kifizetesevel sem.
    Csak gondolj bele, ha drogot csempesznenk a holdrol, akkor mar az profitabilis lenne:)

    Ha az osszes fentit kimaxoljuk, es tobb kiloves eseten az "economics of scale" is kepbe kerul, akkor meg ennel is lejjebb lehet menni. 10-100$/g arsav egyaltalan nem irrealis.