• gaszton421
    #26
    Miért , én mást írtam volna, ha válaszolsz a hozászólásomra akkor azt azért elvárhatom hogy arra válaszolj amit írtam és nem a hangokra a fejedből. Nem állítottam semmit arról milyen a hosszútávú hatása az 1/3g-nek az emberi szervezetre, nem tehettem mert nincsenek róla adatok. csak azt feltételezhetem hogy azért jobbak mint a 0 g-nek, azért ez már segithet az egyensúlytartásért felelős szerveknek hogy tudják merre van a fent és a lent és az űrbetegséget megszüntetheti.

    amit állítottam:

    1. nincs olyan hogy 1/3 gravitáció hosszú távon kevés, nincs róla semenyi adatunk, tehát ezt állítani botorság, csak akkor tudunk majd valamit ha már lesz valami icipici, zérónál több adatunk az 1/3 gravitáció hatásáról, és igen, ezt meg lehetne szerezni. Erősen minősíti a NASA Mars terveinek komolyságát, illetve azok komolytalanságát hogy a legkissebb erőfeszítéseket sem tették abban az irányban hogy ezekeket az adatokat megszerezzzék, pedig ez volna az ISS-hez méltó feladat , hamár rendszeresen azt hangoztatják hogy az ISS egy teszt platform amin pótolhatatlan tapasztalatokat lehet szerezni és felkészülni a további, nagyobb célok megvalósítására akkor ez volna a legfontosabb feladat és egy centrifugás modullal megvalósítható lenne.

    2. Szóval majd akkor térjunk vissza az ilyen prófétai kinyilatkoztatásra amikor már legalább egy pici információ van róla. Abban személy szerint biztos vagyok hogy egy felderítő expedíció, monduk oda vissza út súlytalanságban, otlet másfel éve 1/3 gravitácion kivitelezhető, de ha tényleg biztosra akarunk menni akkor tanulmányozhatunk alacsony Föld körüli pályán centrifugásmodulban emlősöket, hogyan reagál a csontszerkezetük az izomzatuk, a Marsi gravitációnak megfelelő gyorsulási viszonyokra, összehasonlítva egy refeencicsapatttal a Földön és egy másikkal az ISS-en 0 g mellett.

    Annyit tudok hogy az oroszok már a 80-as években végeztek embriológiai kutatásokat, megtermékenyített madár tojásokkal és egerekkel, ami leszűrhető volt belőle hogy mind a madaraknak mind az emlősöknek szükségük van az embrionális fejlődéshez a gravitációra. A frissen megtemékenyített tojáok ugyanúgy megzápultak mint a frissen megtermékenyített egerek is elvetéltek, érdekes módon a túléési arány a nnál jobb volt minél későbbi fázisban vitték fel a Földröl az előzetesen már 1g-n fejlődött (inkubárorban keltetett tojásokat) nnál nagyobb százalékuk kelt ki, az utlsó 5-7 napot az űrben töltött tojásokból már egészen jó 80% feletti hatékonysággal lett kiscsibe, hasoló volt at apasztalat az egerekkel, tehát a megtermékenyítés után, az embrionális fejlődés elején mindenképpen kell gravitáció. ezeket a kísérleteket megismételve a marsi gravitációnak megfelelő viszonyoknál már lesz olyan alap amire már építhetünk. az egerek és a csirkék ugyan nem emberek de jó alapot képeznének a tovbbi kísérletekhez. mindenesetre, szaporodás nélkül is elvégezhető ugyanez az emberekkel megvizsgálva milyen fiziológiai változások lesznek 1/3 gravitáción a 0-hoz képest jó alapot adhatnak azzal kapcspolatban mire számíthatnak egy Mars expedíció során azűrhaósok egészsége és munkavégző képességével kacsolatban.