• NEXUS6
    #515
    Entitás: lásd lent. Az univerzum egésze entitásnak tekinthető? Entitásnak tekinthető egy információs tér jelentette erő, amyely, ha egy intelligens lény kihasználja, akkor támogatni tudja, bár lehet, hogy önmaga nem rendelkezik tudattal?
    Azért írom ezeket, mert ez is produkálhat istenszerű jellemzőket. Számomra nem az entitás az ilyen "magasabbrendű" dolgoknak a kritériuma. Lehet, hogy önálló entitás, saját identitással, akár tudattal rendelkezik, de mivel az univerzum összességét is jelentheti így nem szükséges, hogy ilyenje legyen, mert nem kell magát mástól megkülönböztetnie. Ettől függetlenül ha létezik egy ilyen informáxiós tér szerű valami, azon keresztül a különböző entitással rendelkező élőlények kapcsolatba kerülhetnek, ha máshogy nem bizonyos információs mintákat követnek akár az univerzum két átellenes végén? Ha ezt teszik, az isteni sugallat? Nekem nincs erről végső álláspontom, csak nem zárom ki ezeknek a lehetőségét és keresem azt, ami tudományosan kutatható. Ha Nóbel-díj közelében mozgó kutatók foglalkoznak vele, akkor ezekszerint van ilyen vetülete.

    Visszatérve arra, amit írtál, ami a gyors agyreakciókre egy lehetséges magyarázat. Igen lehet, hogy így van, vagy inkább úgy hogy kvantumfizikai jelenségek működnek, vagy más ezerféle képpen. Jelenleg az agy kutatásában még nem vagyunk ott, hogy ezeket megmondjuk. Szerintem, az olyan elektronikus számítógépes párhuzamra amit írsz meg kéne találnunk egy csomó dolgot, amit még nem találtunk meg. De jogos a vita, hiszen a kvantumfizikai elképzelésekre is igaz ugyan ez, csak ott mások a hiányzó dolgok. Pár éven belül talán megtaláljuk, vagy az elektronikus számítógép, vagy a kvantumszámítógépszerűséget bizonyító dolgokat. Vagy éppen teljesen mást. Nem zárom ki, hogy végül az lesz az igazi, amit te írtál, de attól, hogy van egy elképzelésed és azzal foglalkozol még nem hülye az aki máshogy képzeli el, látja a dolgokat.
    Vallásos, vagy nyugati tipusú világkép viszonya detto.

    "Breivik tettét figyelemfelhívásnak szánta"
    Tök mindegy minek szánta, addig lövöldözött ameddig volt célpontja. Nem tudom honnan veszed hogy nem folytatja a cselekményét 100 áldozat után, ahogy az összes köztörvényes is folytatná ha nem lenne hatóság ami megállítja őket."
    Szerintem tök rossz irányba indult el ennek az esetnek a vizsgálata. Nem az a kérdés, hogy mennyinél hagyta abba? Miért nem hagyta abba 25-nél és rohant el a rendőrségre önfeljelenteni magát, hogy nem tudja mitörtént volt egy emlékezet zavara, most meg ott áll vérbe vagyva hullákkal körülvéve? Ha eléri, hogy mentális zavart állapítsanak meg nála, akkor ha jól játszik pár év gyógykezeléssel esetleg megússza.
    Szóval nem az a kérdés, hogy mennyinél állt meg, milyen enyhítő körülmények voltak? Hanem hogy eleve minek ölt meg egyet is?

    A BTK. bűncselekményeinek minősített esetei, enyhítő körülményei továbbra sem adnak választ a MIÉRT-re! Egy erkölcsi pédabeszéd, egy vallási tanítás meg igen.

    "Ezt nem igazán értem hogy te miért akarsz minden mondatból egy magasabb rendű erkölcsi mondanivalót kiolvasni. Egyébként az érdekesség kedvéért szerinted mi lenne a biblia üzenete a jogos önvédelem esetéről? "
    Te mondtad, hogy "Az erkölcsi tanítás az áll, a ne lopj, ne őlj mondandóval nincs is gond, a birka nyáj károkozásait ezzel legalább csökkenteni lehet." Erre írtam, hogy azért itt ennél több van. A jogot azért hoztam fel, mert a modern társadalomban ott jelenik meg leírt formában, csak ott ugye nincs magyarázat. Szal ki a bírka? Aki egy pédabeszédet, a Biblia üzenetét magáévá téve, egy erkölcsi tartást alakít ki magában, vagy az aki azért nem ől, mert nem szoktunk, és különben is büntetik, benne van a BTK-ban, egyébként azért foglalkozatja a gondolat?

    A Biblia, a kersztény tanítások szerint a 10 parancsolatban benne van, hogy ne ölj (V.), az viszont nincs benne, hogy védd meg a családodat, habár felebarátod feleségét, vagyonát sem veheted el. Azonban nincs opció arra sem, hogy te cselekedj akkor, ha ilyet tapasztatlsz, vagy a te sérelmedre történik az isteni parancsolatok megsértése. Szal jogos önvédelem alpaból valszeg nincs.
    A magam részéről, tekintve hogy nem vagyok keresztény felekezet tagja, ilyen fajta dilemmáim nem igazán vannak.