• defiant9
    #509
    Entitás: Egy egységes, létező dolog; egy személy; egy társaság vagy vállalat; egy ország vagy önálló terület.
    A gravitációs erő nem entitás csak a görbült téret jellemző hatás. A hangsúly az egységbe zárhatóságon van, az összefonódott kvantum részecskék entitásnak tekinthetők, függetlenül attól hogy intelligensek-e (tudjuk hogy nem). Egy istenség is entitásnak minősülne akkor is ha a kiterjedése lefedi az egész univerzumot. A kérdés továbbra is áll: definiáld szerinted mi isten, milyen hatása van a mai világunkra?

    Breivik: "A feladatát elvégezte, vége" Tehát éppen 77 embert kellett lelőnie? Ha meglátja a 78.-at azt már nem lövi le? Miért nem állt le 10-nél? "Meg megvárta a rendőröket a helyszínen." Na, ja, mert tudta hogy nincs esélye meglépni, ha nincs igazságszolgáltatási rendszer akkor várhatott volna ott, vagy másnap átcsónakázik egy másik táborba, mert senki nem jött érte, isten se sújtott le rá. Nem igazán értem mit akarsz bizonyítani egy szélsőséges cselekedete által? Ez bizonyítaná hogy nem működik az igazságszolgáltatás rendszere a vallás pedig igen? Komolytalan. Az igazságszolgáltatás esszenciális komponens a társadalom számára, a vallás egy opcionális megengedhető(talán nem túl káros) elem.

    Btk.”4. § (1) Bűncselekmény az a szándékosan vagy – ha e törvény a gondatlan elkövetést is büntetni rendeli – gondatlanságból elkövetett cselekmény, amely veszélyes a társadalomra, és amelyre e törvény büntetés kiszabását rendeli."
    Tehát megmondja, a miért-et. Az adott cselekmény veszélyt jelent másra vagy mindenkire ezért nem engedélyezett. Ez egy ilyen egyszerű vezérlőelv.

    "Konfucianizmus" Ha kivonod a természetfeletti erőt a rendszerből és csak filozofálgatsz az élet kérdésiről azzal megint nincs gond. Szűkítsük itt vallás halmazt arra ahol van istenség vagy természetfeletti erő.

    "Te pl a BTK fenti rendelkezéséből milyen magasabbrendű erkölcsi mondanivalót olvasol ki? Pl olyan esetekre, amikor a családodat fenyegető betörőt ölöd "
    Ha figyelemsebben olvasol, láthattad volna hogy ez a "emberölés alapesete", számos akár felmentő tényező van, ilyen pl. a saját vagy mások védelme is:
    22. § Nem büntetendő az a cselekmény, amely a saját, illetve más vagy mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.

    Ezt nem igazán értem hogy te miért akarsz minden mondatból egy magasabb rendű erkölcsi mondanivalót kiolvasni. Egyébként az érdekesség kedvéért szerinted mi lenne a biblia üzenete a jogos önvédelem esetéről?