• defiant9
    #492
    "Megint vissza jutunk oda, ahonnan elindultunk. Isten léte nem bizonyított, a nemléte viszont bizonyíthatatlan"
    Egyrészt definiáld akkor hogy mi isten. Amit én használtam definíciónak az kizárásos úton bizonyíthatóan nem létezik, mivel semmi nem szegheti meg az univerzumban lévő korlátokat. Másrészt egy ideje már azt vizsgáljuk hogy te milyen információk alapján állítasz bármit is a kérdésben, ui. ez alapján ítélhető meg hogy csak egy légből kapott kitaláció amit képviselsz, vagy egy koherens logikus rendszerbe illeszkedik a mondandód, A kettő közt óriási különbség van, akkor is ha tényleges bizonyíték nem áll mögöttük.

    "a tudatnál az a lényeg, hogy az agy különböző részei között kapcsolat teremtődjön (összefonódás)"
    Hol van erre a valami publikáció vagy tudományos cikk, eddig én ilyenről eddig nem hallottam.

    "agy környezeti ingerekre adott reakciói gyorsabbak, mint amit az elektrokémiai ingerületátvitelből számítani lehet"
    Sajna ilyenről sem tudok, de az agykérget is megjáró reakciók kifejezetten lassúnak tűnnek, a kisagy valós idejű koordinációs sebességéhez képest.

    "Breivik a világ egyik legfejlettebb, legjobb jogi rendszerével rendelkező országában tudta a tettét elkövetni. A jog megakadályozta? Nem."
    Alapvetően téves megközelítés, ha nincs a jogállam, akkor Breivik mára kiirthatta volna Norvégia összes iskolását, ehhez képest relatíve korlátozott volt a cselekménye.

    "ha hagyományos keresztény értékrenddel bír nagyobb valószínűséggel nem követi el a tettét"
    De ezek szerint akkor is megtörténhetett volna. Egyébként meg rengeteg más körülmény is van ami esetén sem, csak hát ezek opcionális komponensek, míg a törvényt szolgáló intézményrendszer kötelező érvényűen hat mindenkire.

    "mekkora elrettentő erővel bír, hogy luxusbörtönben tengeti az idejét"
    Megint a kettős mérce. Egyrészt támadod a rendszert mert büntetés alapú, A magyar bűnözőt képző büntetés-végrehajtás helyett a norvégok relatíve 'normális' életet biztosítanak, de hát ez sem jó. Ezen nem érdemes itt vitatkozni, mert láthatóan nincs üdvözítő megoldás, pro-kontra pedig minden megoldással szemben lehet érvet felhozni. Ami viszont biztos hogy a szép szó gyakran kevés, kell a társadalomtól való szeparáció a bűnismétlés megakadályozására. Alapvetően hibás megközelítést használtál amikor egy 'iskolát' a 'rendőrkapitányság' funkcionalitásával hasonlítottad össze. A hittan órát lehetett volna az erkölcstan órával hasonlítgatni, persze akkor nem lehetett volna mutogatni az igazságszolgáltatás rendszerének hiányzó elemére.

    "Isten létét tudományos szempontból igyekszem vizsgálni, a magam hétköznapi szintjén. "
    Helyes, végre akkor elővezetheted a szerinted legpontosabb/legvalószínűbb isten definícót, hogy lássuk mit is képviselsz valójában a 'nem zárom ki'-n túl.