• NEXUS6
    #484
    Azért az két különböző dolog, hogy isten létét nem tudjuk bizonyítani, mert
    A eleve nem is létezik
    B létezik, de a beavatkozása nem sért általunk ismert törvényt, hiszen azt is ő alkotja meg.
    A korábban hozott példám még mindíg áll: kozmológiai szempontból azok a "véletlenek" elég dúrván érvényesülnek, ami az ember létét lehetővé teszik. A megoldás egy "erő" feltételezése (ha tudatos akkor nevezhetjük istennek is) ami ez irányba hat, vagy végtelen számú párhuzamos univerzum feltételezése, amely statisztikailag megoldja a túl alacsony valószínűségű eset bekövetkezését. Jelen esetben, hogy mi ezen tudunk gondolkodni. Ha megtalálnánk a párhuzamos dimenziókat, akkor valszeg ez az istenmodell is kiesne és tudomásom szerint halála elött Hawking pont ezen dolgozott, de isten közbeszólt, hogy kellően morbid legyek.

    "Húzd meg a határt, a gépet kizártad a tudatosságból, de az állatokat nem. Definiálj a tudatosság határvonalának két oldalán lévő egymáshoz közeli 2 entitást."
    Tekintve, hogy a Penrose által leírt modell nem pusztán informatikai megközelítésben definiálja a tudatot, ezért bármilyen idegrendszerrel rendelkező, vagy más módon hasonló kvantumfizikai jelenségeket felhasználó lény tudatos lehet. A számítógép pedig mivel nem azt használja, így nem az. De ha majd eltellik 20 év és az elektronikus digitális számítógépek nem, a kvantimszámítógépek meg öntudatra ébrednek, akkor ez kiderül. Ha fordítva, akkor meg neked van igazad. Meglátjuk. :)

    A jelenlegi társadalomban az értékek direkt vagy indirekt közvetítése helyett egyre inkább pusztán bíróság elötti bizonyíthatóságra degradálódik az egész jog, ezért a jog még kevésbé alkalmas értékek átadására.
    Az átlagember az értékekel nem is a jog oldalán fog találkozni, hanem a mindenféle kultúrális termékeknél, az átlag hállivúdi film viszont érdekes módon pont arról szól, hogy hogyan xarjuk le a jogot. Lásd, szuperhírós filmek, renegát zsarus filmek, direkt bűnözős filmek, vagy csak zombis filmek, amikor a túlélésért minden megengedett. A tartalmaznak.vallások szép kerek rózsaszín szallaggal átkötött vattacukros meséi azért ennél több értéket tartalmaznak. A búcsúcédulázás viszont nem a valláshoz, hanem az egyházhoz kapcsolódik inkább én a kettőt megkülönböztetném. Gondolom többekközött ezért is indult be a reformáció.

    Lásd fentebb, isten léte nem feltétlenül ellenkezik a tudománnyal, nem feltétlenül kell egy megmagyarázhatatlan szimmetria sértést találni létének bizonyításához, bár a tudat maga pl. lehet hogy pont az, csak ha így nézzük tudományosan nem megmagyarázhatatlan.