"Másik vagyunk, én pl. kifejezettem kedvelem ha egy problémára újszerű választ adnak, de mégsem tudnám a levegőben lógó vallásos állításokat integrálni a gondolatvilágomba mivel inkoherenciájuk nem összeegyeztethető a rendkívül konzisztens tudományos összefüggésekkel."
A vallásos iratok, akár tanok, pusztán forrásmunkaként szerepeltek nálam, a bizonyítékoknak a tapasztalataimat veszem.
A vertikális világkép jobban a részünk mint gondolnád. Látens módon ott van ma is a kíváncsiságunk mögött. Sok mindenre kíváncsi lehet az ember, azonban az amőbák osztódással történő szaporodására kevesen, az idegen civilizációkkal történő kapcsolatfelvételre többen. Az utóbbi szintén a vallásokat jellemző hitbéli vadhatásokkal rendelkezik, lásd ufóhit/összeesküvés elméletek, és olyan lényekkel való kapcsolatot jelent, akik valszeg magasabbrendűek nálunk. A mesterséges intelligencia kérdése is tipikus vallásos szitu. És a teremtő megalkotta gyermekét, aki ellene fordult, nem Luciferről beszélek, hanem a Terminátorról, meg a Skynet-ről. Persze ezek nem szigorúan tudományos alkotások, azonban a tudományos-fantasztikus irodalom arról szól, hogy a tudomány mögött megbúvó kiváncsiság milyen irányba is tekint.
Nem szükségszerű, hogy ezekről és nem más, akár sokkal elvontabb dolgokról szóljon a sci-fi.
Mint fentebb írtam én sem hiszek a szentkönyvek igazságtartalmában, a tapasztalásban, kísérletekben annál inkább. Szerencsére a magam vertikális világképe és a tapasztalataim nincsenek ellentétben egymással, szemben azokkal, akik úgy nyilatkoznak un. vallásos élmények kategóriájába eső tudatállapotokról, hogy abban soha nem volt részük. Márpedig igazából pont ezek jelentik a vallásos világkép alapját és nem pusztán a "szent tanok" dogmatikus elfogadása.