Elnézést, nem olvasok el mindent, csak átfutom. Annyiban mindenképpen igaza van yamato41-nek, hogy a szcientizmus is csak hit, illetve az (erős) ateizmus is vallás. A magát agnosztikusnak valló emberek többsége is simán tagadja Istent, tehát valótlanul állítja, hogy agnosztikus. Az igazi agnosztikus pedig olyan, mint László András szerint a naiv realista, ezt nem is ragoznám tovább.
Tehát a tudomány egyszerű híve is "hisz" csupán, ugyanis nem fog ellenőrizni minden általa olvasott felfedezést, kísérletet (pontosabban a legtöbben szinte semmit), hanem elhiszi azok igazságát, mert tekintélyes emberek, testületek nyilatkozták, "hivatalos" és különben is, "komoly" könyvekben van, de ami a legfontosabb, a többség által elfogadott. (Nézz utána, Ash-kísérlet, ami a jelenséget magyarázza, de ez nem feltétlenül negatív.)
A tudomány versus hit kapcsán többször kifejtettük véleményünket, ami mindig parttalan vitába torkollt. Nem is hiszem, hogy itt valaki felteheti az i-re a pontot, csupán az elhangzottakra ismételni tudom régi önmagam.
Egyrészt a könnyebbség, másrészt az utalás, miszerint ugyanott tartunk, mint néhány éve, végett idézem néhány hsz-omat, remélem nem tartjátok illetlenségnek. :-) Bár eddig sem folyt annyira kultúrált mederben a vita... ebenguba.
Ezek különböző vitafolyamokban íródtak és sajnos meg kell jegyezzem, az általam ajánlott olvasmányok vagy előadások videói nem érdekeltek senkit az ellenzők táborából, azokra (érdemi) reakció nem jött.
Tehát évek óta itt az sg-n legalábbis két szekértábor van, tapodtat sem enged senki sem az igazából, de úgy, hogy az ateista oldal egyszerűen nem műveli magát a másik oldal irányába, tehát tudatlanul utasítja azt el.
Mint másik oldalt érdekesen kutató Istenhívő, csak a magam nevében beszélhetek, de jelentem, én olvasok materialista és modern tudományos műveket rendszeresen. Többek között az elhunyt néhány könyvét és más kozmológiát érintő, modern fizikai írásokat kifejezetten kedveltem egykor.
Ez az ütközés azért jött elő újra pontosan itt, mert a (modern :-) ) mondás szerint zuhanó repülőn nincs ateista, vagyis "Hawking lelke már a csillagok között száll" vagy valami hasonló, vasárnapihoroszkóp-jellegű spiritualitás azért fel-felbukkan még a materialista szcientisták között is, úgy tűnik.