defiant9#193
"jelentősen csökkenti az egzisztenciális bizonytalanságból fakadó stresszt"
Ez szerintem is így van, a piramis alján lévő biztonság szükséglet kielégítése alkalmas a hit, ezért is jöttek létre az ősi kultúrákban.
"növeli az ember bonyolultabb helyzetekben mutatott teherbírását"
Szvsz. egyéne válogatja hogy produktív vagy kontraproduktív a végeredmény.
"megelégedtem annyi bizonyítékkal"
Másik vagyunk, én pl. kifejezettem kedvelem ha egy problémára újszerű választ adnak, de mégsem tudnám a levegőben lógó vallásos állításokat integrálni a gondolatvilágomba mivel inkoherenciájuk nem összeegyeztethető a rendkívül konzisztens tudományos összefüggésekkel.
"horizontális tudomány-vertikális hit"
A tudományos oldal szószólóinak semmi gondja nincs a "ne hazudj, ne lopj, ne ölj" erkölcsi tanítással. A konfliktus ott kezdődik amikor a vallás azzal próbálja legitimizálni a saját létét hogy a materiális világ felett is hatalmat akar gyakorolni -> a mindenható.
Erre a vallásnak szüksége volt annó, mert ha isten fizikai világban képes lesújtani a renitensekre akkor a nyáj kordában tartható általa. Ma erre már nem feltétlenül lenne szükség, de hagyományból megmaradt (törtrész vallást ismerek így ezt nem merem nagy általánosságban kijelenteni).
"esetleg tényleg valós a létezés/tudat vertikális szférája, akkor azt meglássák, kutassák"
Meglátásom szerint a tudomány kifejezetten kíváncsi természetű, gyak. minden érdekli amire nincs magyarázat. Érdekli a T+0 időpillanat is, meg az élet keletkezése is. Az a leegyszerűsítő magyarázat hogy ez így van mert le van írva egyik régi könyvbe ez nem fér bele a módszertanba, mert a másik könyvbe meg más van leírva és a kettő kölcsönösen ki is zárja egymást.
Óriási problémák vannak ezzel a szent könyv alapú igazság forrással, pl. miért T+14 millárd évnél jött létre mind, miért mond ellent a bizonyítható evolúciós folyamatnak. Occam borotvája szerint erre az a legkézenfekvőbb magyarázat hogy a ókor tudományos szintjén álló valakik tollából származik, akik ezen korlátos tudás birtokában akarták megmagyarázni a világot, akkor ennyi elég is volt, lefedett vele mindent ami látható.