Elhunyt Stephen Hawking
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Utoljára szerkesztette: gforce9, 2018.03.18. 00:55:34
Egy ateista az anyagi világban csak nagyon ritka esetekben kap biztos jelet arra vonatkozóan, hogy hitével ellentétben Isten létezik.
Pökhendi fennhéjazásra nem nyílnak meg a mennyek kapui.
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
Na pont ez mutatja a hit és a tudás közötti különbséget. A hívő hinni akar mindenáron, a gondolkodó megismerni.
Volt egy hívő szomszédom, volt 9 gyerekük. (ez nem mese) A faszi már az első jelenésekor rögtön feltette a kérdést, hogy milyen felekezethez tartozom... aztán be is mutatkoztunk... 😊
Miután tisztázódott, hogy ki melyik oldalon áll, kölcsönös tisztelettel beszélgettünk egymással, főleg tudományról, és vallásról.
Bevallom, győzködtem őt, bár ő sem tett másképp, és bár kétségtelenül jól érvelt, nem igazán bírtunk egymással. Két külön világból akartuk a másik világnézetét cáfolni.
Egyszer végre eszembe jutott egy "nagy" gondolat, amivel úgy gondoltam, hogy adu-ászom van.
Azt mondtam neki, hogy az, ahogy a világ keletkezett, biztosan mondható, hogy egyféleképpen történt, és nem száz különböző módon, így az istenhit, és a tudomány konvergál egymáshoz. Így amikor végre megismerik az igazságot, akkor a magyarázatok találkoznak, azonosak lesznek.
Erre azt mondta, hogy: "Mi nem magyarázzuk a teremtést, mert az hit kérdése".
Ekkor megértettem, hogy tökéletesen felesleges egy hívővel a tudományon vitatkozni, mert minden kudarc csak erősíti a hitében, mert HINNI akar.
Nagyon régi a történet, így kissé elfelejtettem, ezért vitáztam eddig...
Utoljára szerkesztette: kgpro, 2018.03.17. 23:42:41
Ezek szerint minden Nobel díjas tudós hívő? Vagy ők nem igazán nagy tudósok? Ki az akkor szerinted?
Newtonra azt mondod, hogy igen. Ő nem volt hívő... sőt...
Einstein?... olvass néhány mondatot tőle:
1. "A hajszából az első kivezető utat a vallás mutatta, melyet a hagyományos nevelő-oktató gépezet minden gyermekbe beleplántált. Így lettem én is – noha vallástalan (zsidó) szülők gyermeke voltam – mélyen vallásos, ez azonban 12 éves koromban hirtelen véget ért. A népszerű tudományos művek olvasása során hamarosan meggyőződtem arról, hogy a bibliai történetek jó része nem lehet igaz. Ennek következményeként szinte fanatikus szabadgondolkodóvá váltam, amihez az az érzés társult, hogy az állam szántszándékkal hazudik az ifjúságnak. Ennek az élménynek az lett a következménye, hogy bizalmatlan lettem minden tekintéllyel szemben, szkeptikussá lettem a mindenkori társadalmi környezetben élő meggyőződésekkel szemben”
2. „Én egy mélységesen vallásos hitetlen vagyok; ez egy új vallásféle.”
3. „Az a szó, hogy «isten», számomra semmi más, mint az emberi gyengeség kifejezése és terméke; a Biblia tiszteletreméltó, ám primitív és meglehetősen gyermeteg legendák gyűjteménye.”- Einstein sajátkezűleg, német nyelven írt levele 1954-ben Erich Gutkind filozófusnak
Elgondolkodtató, nem?
"Bár sajnálatot és dühöt érzek akárhányszor hozzátok hasonlóval találkozom. " Én hányingert, és szánalmat érzek akárhányszor hozzátok hasonlóval találkozom.
" A leghatalmasabb nevére sajnos nem akarnálak soha. " Melyikre a sok közül? Poliateistaként érdekel.( Nah érted poli 😄)
"Az ember maga a bizonyíték arra hogy miért is létezik egy leghatalmasabb valami amit mi istennek hívunk néhányan. " Cukker. :+ A jóságos istened létét meg az afrikai éhező kölykök is alátámasztják.( Tudom sablon duma.) Mindjárt meg is akarod magyarázni , hogy a szenvedésükkel ugyebár célja van nekije(New agesek : Biztos nácik/komcsik/labancok stbstb voltak előző életükben!) . Személyes talit intézz el, az elég bizonyíték lesz nekem! Inkvizíciós módszerek kizárva!!!!!!!!
"Nyugodjék békében.Ateista volt. Kár." Ez egy idézet kedves fórumtársadtól! Aki, úgyszintén nem akart senkit megtéríteni 😊
Nem kell kínozni magad, én 1x tettem meg és úgy-megijedtem, hogy többé nem teszem meg. Amit látnál (ha jól csinálod akkor végül is ha szereted önmagad akkor nevezhetjük isteni csodának)
Csak nagyon kevesek merik megtenni és van akinek nem sikerül.
Nem kell belefejelni meg a leülni a villanykörte elé.
Elég ha 5-6 méterről figyeled. A tudásért meg kell szenvedni, a válaszokért néha kockáztatni kell valamit.
Ha gyáva vagy megtenni az engem igazol, miszerint fél hinni.
Ne a szemeddel keress, hanem a lelkeddel.
De ha ragaszkodsz a szemedhez mert csak úgy hiszel + azon keresztül akkor egyszer próbáld ki amit felfedeztem.
Nem akarok rosszat, neked csak annyit kérnék, hogy ne higgy a papoknak, ne higgy az utca emberének és ne higgy még a vérednek sem. Csak önmagadnak és annak akit Názáretinek neveztek.
Ez csak annyiban sántít, hogy Einstein már nem élt, amikor a kozmikus háttérsugárzást 1964-ben publikálták, vagyis nem mondhatta, hogy az lehetett akár egy teremtőnek is a műve. (kicsit már csúsztatsz, mert most már teremtő erőt írsz, aminek kissé más értelme van, mint egy teremtőnek)
De ami a szép ebben a történetben, az, az, hogy Gamow és csapata ezt előre megjósolta 1948-ban, és tőlük független volt a felfedezés. Vagyis nem mondható a felfedezőkre, hogy direkt ezt keresték, hogy bizonyíthassanak egy elméletet.
Mi ez, ha nem tudomány???!!!
Ehhez képest akkor várnám válaszod, hogy mit tett a teremtő a kozmikus háttérsugárzás létrehozásáért? Azzal ne gyere, hogy akár ő is lehetett, mert az nagyon gagyi, ezt bármire mondhatod, mondj inkább valami bizonyíthatót, mérhetőt!
Nem hiszel az úrban? Oké ne tedd, Az emberi természet lehet ilyen makacs is.
Hogy hiszel vagy sem, az sem változtat a tényeken. Én nem hiszek az egyházakban nah! Mégis még mindig léteznek!
Az ember maga a bizonyíték arra hogy miért is létezik egy leghatalmasabb valami amit mi istennek hívunk néhányan. Tudós bárki lehet, csak okosnak kell maradni és fejlődni, kutatni.
Itt egy példa: Ha kemény ember vagy és nem félős akkor kipróbálod.
Ateista barátom: 10-20 percig nézz bele egy erős villanykörtébe és ne nézz más merre egy percig sem. Amikor már könnyezel és nem bírod tovább gyorsan csukd be a szemed és dörzsöld. Ne nyisd ki miután becsuktad! Majd a tenyereiddel nyomd be a szemeid és tartsd! Majd váj egy kicsit......
Amit látni fogsz az majd picit helyre billent. Nyugi nem egyszarvút fogsz látni.
Én utána sokkot kaptam majd elbűvölt mire képes az élet és aki teremtette.
Utoljára szerkesztette: KisEmir, 2018.03.17. 22:02:10
Az ateizmus egy hitbeli kérdés, az agnoszticizmus egy ismeretbeli. Ha ezt nem vagy képes felfogni, akkor kár erőltetned. 😞

Utoljára szerkesztette: WoodrowWilson, 2018.03.17. 21:54:01
A te állításod az, hogy létezik egy isten. Én azt mondom, hogy nem fogadom el ezt az állítást, mert nem látok rá bizonyítékot. Ezzel nem mondtam azt, hogy elfogadom, hogy nem létezik isten, hiszen előbb azt is be kéne bizonyítani. Csak annyit mondtam, hogy nem tudom, hogy létezik-e, de a te állításod nem meggyőző.
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
Mennyi ideje van Hawking szerint az emberiségnek, hogy saját magát kipusztítsa hm? ;-)
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
Ezáltal el is fogadod a saját állításodat. Sötétség vazz
Döntsd már el mit akarsz elhinni te szerencsétlen.
Egyébként ettől még ateista vagyok. Ateista = nem hisz isten(ek)ben (visszautasítja azt az állítást, hogy létezik, de ez nem feltételen jelenti, hogy elfogadja, hogy nem létezik); agnosztikus = nem tudja, hogy léteznek-e istenek. Azaz szigorúan véve minden gondolkodó ember agnosztikus, még a hívők is.
+ tolószékes beteg lett. A tudomány világába menekül az ilyen ember csak hogy a teremtő ellen cselekedjen.
Leszarom a munkásságát. A fekete lyuk elmélet színtiszta hülyeség.
Aki nem hisz Isten létezésében az a saját létezését sem képes értékelni.
Aztán majd az utolsó levegő vételeknél meg majd megbánja, teleszart gatyával.
Bár én az úr helyében az ilyeneket a haláluk után örök sötétséggel és a válasz megtagadásával büntetném.
A kozmikus háttérsugárzás és az elemek eloszlása abs. lehet következménye egy teremtő erőnek... abs. nem zárja ki. Hawking kizárta. Einstein nem. Annyira fingunk sincs az egészről, hogy könnyen lehet az is - Atlasz után szabadon -, hogy egy teremtő erő képes arra, hogy univerzumokat hozzon létre, pusztán egy "isteni szikrával".
Vagy egyszerűen csak bekapcsolta a gépét ;-)
Ezerszer le lett írva: Agnosztikus volt. Nem volt ateista, nem tagadta Isten létezését, nem úgy mint Hawking. Mivel Einstein volt annyira nyitott elme, hogy képes volt NEM kizárni egy lehetséges teremtő létezését.
A 0-kat átmásoltad egy osztás eredményéből vagy csak rátenyereltél a billentyűzetre? Meg tudnád adni hogy ez a hányados milyen osztandó és osztó értékből jön ki?
Tök jó hogy van valaki aki végre ismeri a teljes tudás mértékét. Tényleg
Utoljára szerkesztette: defiant9, 2018.03.17. 07:59:14
"Ateista vagy, te mondtad. Legyél az, te dolgod. Legfeljebb lesz mjd egy kellemezlen meglepetésed. De így képtelen lennél megérteni a választ." Hát ezek szerint mégse az én dolgom, ha amiatt nem akarsz válaszolni. Majd ha leszel olyan szíves leírni, elolvasom, értelmezem(persze, ha menni fog!).
"De szerintem te anélkül is képes lennél valakit vallási meggyőződésében ismételten sérteni." Fogok is, egyébként eldönthetnéd végre...-> "Szerintem senkit sem sértettél meg"
"De így képtelen lennél megérteni a választ." -> "Virtigli nácsikomcsitempó." Hát igen, religion über alles.
"Oszd meg velünk, mégis milyen módszert tartasz alkalmasnak ahhoz, hogy világunkat pontosan lemodellezhessük." Erre azért igazán dobhatnál valamit, lényegében ez 100%-ig csak neked szólt. Vagy kérnem kell? Ha igen, kérlek szépen válaszolj. " Still waitin.
"Meg aztán fogsz te még nagyot csodálkozni." Biztos vagyok benne, mindennap egy meglepi.
"Oszd meg velünk, mégis milyen módszert tartasz alkalmasnak ahhoz, hogy világunkat pontosan lemodellezhessük." Erre azért igazán dobhatnál valamit, lényegében ez 100%-ig csak neked szólt. Vagy kérnem kell? Ha igen, kérlek szépen válaszolj.
Magamnak: Köthetem én az ebet a karóhoz, de van egy olyan sejtésem, NEM FOG rá VÁLASZOLNI.
Egy egyáltalán nem probléma.
Ha megpróbálnád megérteni, amit írok, akkor rájönnél, hogy egy hit nélküli tudós sohasem lesz képes igazán naggyá válni. Ő sem tudott einsteini, vagy newtoni magasságba érni. Pedig a képessége meg lett volna hozzá.
"Nézz erre a fórumra! Egy zseniális elme távozott közülünk, és ez a fő probléma, hogy az isten létezik-e?" A problémájuk az , hogy ateista volt, nehogymá szabadakarattya legyen...
Nekem megjegyzés:
Az Ősrobbanás elmélete(Nem csak feltevés?) zavarja(valláskárosultakat), de Isten,Kobol istenei,istenek,karma,Édesburgonyasziromteremtőatyánk etcetc "születésének" problémája nem.
Még az se zavarja, hogy a tudományos módszertan nem fogja zsigerből eldobni a "felsőbbrendű" lény/ek etcetc létezését.
Sőt(!!!!!), ha találunk(ember, emberiség) rá(létezésére, létezésükre) OBJEKTÍV BIZONYÍTÉKOT, akkor további kérdéseket fogunk feltenni(ember, emberiség), ill. tovább vizsgálódhatunk(ember, emberiség) a tudományos módszertanok segítségével.
Bekaphatjátok az ateista nyalókámat.
Elnézést kérek mindenkitől, akit megsértettem, de ez volt a célom.
Ok, rendben van, igazad van, a tudomány még nem jutott el a létezés (vagy teremtés) pontos magyarázatának leírásához, és tényleg nem tudjuk minden határon túli pontossággal megmérni valaminek a relatív sebességét.
És akkor Te azt a következtetést vonod le belőle, hogy rosszak az ezzel kapcsolatos elméletek? Tényleg ez a következtetésed? Ellenőrizhetetlenek az eredmények?
Kismillió eszköz van a kezedben, melyek mind egytől egyig a sebességre leegyszerűsített nézeted elméletei alapján működnek. A telefonod, a GPS-ed, hogy a legkézenfekvőbbeket mondjam, de el tudunk indítani egy szondát, ami elmegy a Szaturnuszig, és a Galilei által megfigyelt gyűrűk között ficánkol... tízszer olyan messze mint a Nap, 1,5 Milliárd km-re!!!! ...és neked az a bajod, hogy nem tudjuk pontosan megmérni a sebességet??? Tényleg ez a probléma? . . . ezért veszed elő a teremtőt? Egy vak hit alkalmasabb módszer a világ megismerésére, mint a megfigyelés, a kísérlet?...
Embereknek kellett meghalni, hogy bizonyítva legyen, hogy "...és mégis mozog a Föld" Milliók szenvedtek halált a vak hit által vezetett inkvizícióban, leigázták az Inka kultúrát isten zászlaja alatt...
Az oly mélyen tisztelt vallás csak az ostobaságot, és a fejlődés akadályozását és halált hozott a világra, és teszi ezt ma is, mindig más köntösbe bújva, miközben hangtalanul elfogadja a tudomány vívmányait, mobilt, GPS-t, computert használ, de soha nem kért bocsánatot a szemét inkvizíciós hadjáratai miatt! Ezek hirdetik a teremtő létezését!
Nézz erre a fórumra! Egy zseniális elme távozott közülünk, és ez a fő probléma, hogy az isten létezik-e?
Érdekesnek találom, hogy csakazegyigazkeresztényrómaigörögkatolikusortodoxmuszlimjudaistakálvinistaIstened miatt akadékoskodsz, és te magyarázol szűklátókörűségről... Az ilyen emberek mint te, igazán veszélyesek a társadalomra... Az öregnek, meg minden tiszteletem. R.I.P.
Talán mert vallásos volt azért.... nem gondolod?
Utoljára szerkesztette: gforce9, 2018.03.16. 16:59:22
Nem. Rengeteg megfigyelés van ami alátámasztja. A háttérsugárzástól kezdve a Hidrogén - Hélium arányon át sokminden más.
Sequoyah meg ha ne írja már le azt az anyagot, ami ismeretterjesztői szinten is többtízóra előadás.
De ha kíváncsi vagy rá, hogy még mik a bizonyítékok:
https://www.youtube.com/watch?v=i0IaWbWE3ng&list=PL50C9C5AB0104A6CF
Van ami azóta már pontosításra került, de alapozásnak jó.
Kellemes nézelődést.
“I’m an atheist.” - Stephen Hawking
Einstein és Hawking pedig már abban a korban éltek, ahol nyugodtan kimondhatták, hogy ateisták... csak éppen Einstein ezt soha nem mondta, még akkor sem, amikor már a fél világ a tenyeréből evett. Nem véletlenül.
Einstein kb ugyanezt mondta.
Egyebkent tegyuk hozza, hogy a legtobb tudos praktikai/politikai okokbol nem hatarolodik el a vallastol. Fuggetlenul a valodi hituktol, vagy nem mondjak ki nyiltan hogy ateistak, vagy meg akar keresztenynek is valljak magukat. A 16-17-ig szazadig ongyilkossaggal ert fel, ha valaki elutasitotta isten letezeset, meg a 20. szazad kozepen is politikai ongyilkossag volt, es ma is sokan rossz szemmel nezik, Tehat majdnem mindenki minimum agnosztikus allaspontra helyezkedik. CSak nezzetek meg pl hogy hany ateista valik hirtelen keresztennye Amerikaban amikor elnokjelolt lesz😊
Stephen Hawking is azok koze tartoztak, akik probaltak minel inkabb a vitan kivul maradni, es a tudomanyra koncentralni. Persze ujra es ujra belerangattak ebbe a vitaba, ne csinaljuk mi is ezt vele...
Az így megfogalmazott elmélet valóban csak egy elmélet, de a kor tudása szerint van alapja. Ez az elmélet majd fejlődik, ahogy érkeznek az újabb eredmények, és van, hogy megcáfolják, van, hogy megerősítik.
Viszont egy teremtő létezésének nincs megfigyelési alapja, sőt semmilyen kísérleti eredményünk sincs, amire magyarázat lehet a teremtő! Leginkább akkor veszik elő, amikor a tudomány még nem tudott megfelelő magyarázatot adni valamire, és akkor pont ezt a tényt tartják "fantasztikus bizonyítéknak" a teremtő létezésére. Vagyis, ha még nincs kielégítő magyarázat, akkor teremtő van... jaj mááá'
Folytatni kell a munkát a világ megismerésére, nyitott és egyben szkeptikus elme kell hozzá, hogy olyat is megkérdőjelezhessen, (mint pl. az ősrobbanás, vagy akár a relativitás elmélet), ami széles körben is elfogadott.
De csak azért elővenni egy teremtőt, mert az éppen aktuális tudásunk nem teljes, na az a korlátoltság!.. vagy inkább balgaság.
Az a kijelentése, mely szerint Isten nem létezik, viszont szűklátókörűségre vall. Egy igazi tudós, egy nyitott elme, nem zárja ki egy teremtő létezését, ahogy Einstein se volt egészen ateista, inkább agnosztikus volt, ami nem zárja ki Isten létezését.
Az ősrobbanás-elmélet, mely szerint minden egyetlen apró, icike-picike, pontba volt sűrűsödve, majd jött fasse' tudja mitől a nagy robbanás és felfoghatatlan mennyiségű anyag és energia szabadult fel és hozta létre az univerzumot, melynek határairól (ha vannak) finguk sincs. Na ez az elmélet ez semmivel se több, vagy jobb, mint, hogy Isten teremtett a világot... sőt a teremtő behozatala éppen, hogy nagyon is sok kényes kérdést megmagyaráz. (Persze nem kell szó szerint venni a végletekig leegyszerűsített Bibliát.)
Az ősrobbanás elmélet "nagy" bizonyítéka, hogy az univerzum tágul és hát ha valami tágul, akkor visszapörgetve kiderül, hogy valaha egyetlen pontban volt. Lol... ennél még a teknős hordja a hátán a világot is hihetőbb mese.
Az ősrobbanás is csak egy elmélet a sok közül. A tudományos vallás, egyik éppen olyan bizonyíthatatlan, ködös darabja, mint az, hogy egy teremtett/tervezett világban élünk. Egyiket se tudjuk bizonyítani, de éppen ezért egy nyitott elme nem zárja ki egyik, valamennyire is komolyan vehető lehetőséget sem. (Az evolúció pl. abs. nem zárja ki Isten létezését, Isten lehetett akár a szikra, ami útjára indította az egész folyamatot. Nézőpont kérdése.)
Hawking kizárta, Einstein nem... miközben úgy halt meg, hogy a fekete lyukakba kerülő anyag útjáról, a fekete lyuk lehetséges másik oldaláról csak elméletei voltak, elképzelései... pont, mint nekünk.
Nem túlzás azt állítani, hogy a minket körülvevő világról a jelenlegi tudásunk: 0.0000000000000001 %. Már pedig így egyértelműen kizárni egy teremtő erő létezését nem egyéb, mint korlátoltság.
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2018.03.16. 08:33:58
Ez majdnem olyan jo mint a Kazettafon. 😄😄
Pléne ne tulajdoníts olyat nekem, amit nem írtam. Egy szóközzel sem bántottam. Nagy tudós volt. De szvsz ha legalább valamilyen formában hívő lett volna, akár az emberiség történetének egyik legnagyobbja is lehetett volna. Erről szól Einstein 1979-es könyvéből vett idézet.