• NEXUS6
    Hát jól nem ugyanarról beszélünk, szerintem. A hipotézisek olyan nagybani paradigmákhoz kapcsolódnak, amelyek egy adott vallás általános világképéhez hasonlítanak.

Évtizedekig működik egy-egy ilyen paradigma, pl. mechanisztikus világszemlélet, vagy a természet egyensúlyra törekvése, vagy mostanában a káoszelmélet, a rendszerek hálózatos szemlélete, meg ilyenek.

Aztán kiderülhet, hogy az adott paradigma nem váltja be a hozzájuk fűzött reményeket és jön egy emberke, aki általában interdiszciplináris eredményekre hivatkozva, hoz egy másik szemléletet, amire persze adott tudományág, terület szakemberei először fújolnak, der aztán, ahogy kikopnak a tudományos intézményrendszerből az új szemléletet elsajátító fiatalok, már az újat veszik át. Lásd vallásban a reformáció, ellenreformáció stb.

A relativitáselméletet kőkeményen igazoló kutatási eredmények csak pár évtizede születtek meg, minimum 50 évig ennek elfogadása egyrészt igényelt egyfajta hitet, másrészt megértése és főleg kitatlálása jó adag intuíciót, megérzést, kreativitást, ami megint nem egy egzakt dolog, merthogy ezeket a mai napig nem tudtuk reprodukálni. Lásd MI kihívása.

Vajon a vallásnak a hit lenne a lényege? A zsidó vallásnak és különböző verzióinak mindenképp, de szerintem ez nem általános. Egy brahmanista, egy taoista, egy buddhista, pláne egy konfúcianista nem feltétlenül látja a saját vallását, világképét kizárólagosnak, vagy dogmatikusnak. Amiről beszélsz az sokkal inkább a vallási fanatizmus, mint az adott vallásban való hit kérdése.

Ha mindenképp szembe kellene állítani a vallásosságot és a tudományos világnézetet én a fő különbséget abban látom, hogy a tudomány egy a létezők, kisebb nagyobb fokú intelligenciával és tudattal rendelkező rendszerek horizontális kapcsolatát fogadja el és kutatja. Egy vallásos ember ezzel szemben alapnak veszi az univerzumban található intelligencia és tudat vertikális, esetleg hierarchikus rendszerét.
    Ez utóbbi jogossága abban a pillanatban, hogy megtaláljuk az első több milliárd éves, hozzánk képest jelentős képességgel rendelkező idegen életformát, civilizációt, már is igazolást nyer, vagy is egy több ezer éves paradigma helyességét bebizonyítottuk.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2018.03.21. 17:46:51