• defiant9
    Szerintem pedig jó a demokrácia, mert elvi szinten ez képes mindenki akaratát érvényre juttatni. A jelen lebonyolítási formája amiben x évre biankó felhatalmazást kap valaki az ezt nagymértékben erodálja.
    Én ezt a 21. században/internet korában úgy képzelném hogy követek valakit akinek adok a véleményére/tudására. Ez lehet a szomszéd is de lehet közvetlenül Orbán király is. Ha az általam követett is követ valaki akkor szépen aggregálódik felfelé az adott ágon politikai hatalom, és a végén kialakul egy top réteg. Az egyén bármikor meggondolhatja magát, akár csak egy fontos kérdés erejéig hogy átlép egy másik hatalmi ágba ha éppen az adott témában ők képviselik az álláspontját, akár meg is oszthatja az erejét több ember közt. Itt nincs értelme 12.000 Ft-ért szavazatot vásárolni/osztogatni mert másnap anonim módon simán odébbállhat bárki, és nem is kell egy plakát arcra sem tenni a voksom akinek egyáltalán nem látom a képességeit de épp az én körzetemben indul. Nyilván lenne motiváció hatalommal való sáfárkodásra akár az egyszerűbb/félrevezethető néprétegeket 'képviselő' cigány-vajda részéről(ha van még ilyen), de a korrupcióval szemben továbbra is fel lehetne lépni törvényi eszközökkel. Extra hatalmi credit-eket is lehetne az embereknek osztani, ennek az alapja lehet akár egy gyermek de a közösbe befizetett adó is.