bundasjezus#54
Huhh...látom nem ment át amit mondani akartam.
Ezt írod:
"Az államok pedig nem azért támogatják, már amennyire, és ahol, az alapkutatásokat, mert közvetlen haszont remélnek belőle. "
Idézem neked a #45-ös hozzászólásomban leírt gondolatot: "A haszon nem azonnal forintosítva jelenik meg sok esetben a társadalmi folyamatokban, hanem sokszor áttételesen, de mindenképpen megjelenik."
Továbbá ezt írod:
"Az elméleti tudósokat valóban idealizmus hajtja (az esetleges becsvágyon kívül), nem az, hogy gazdagok legyenek"
Ki beszélt itt arról, hogy a tudósok azért kutatnak, hogy gazdagok legyenek? Én arról beszélek már nem tudom hány hozzászólás óta, hogy ami hasznos a társadalom számára, az gazdasági értelemben sikeres történet. Válasszuk már külön a dolgokat! A kutatás minden esetben rohadtul drága dolog és nem azért, mert a tudósok meg akarnak gazdagodni belőle. A kutatáshoz eszközpark és szakember gárda kell, aminek ára van és ezt valaki megfizeti, hogy a kutatás végeredménye társadalmi-gazdasági hasznot hozzon.
"A CERN-t, a csillagászatot (méregdrága távcsövek) stb-t nem tudod besorolni a szigorúan közvetlen anyagi haszonelvű elképzelésedbe."
Ha itt is magyaráznom kell, hogy nem közvetlen, az egyén számára forintosított haszonról van szó, hanem a társadalom számára áttételesen (közvetetten) megjelenő haszonról, akkor szomorú leszek.
"Az akkumulátor-kutatásoknak természetesen van célja, értelme meg akkor lesz, ha jutnak valamire. De ezek nem alapkutatások."
A világ mérnökeinek fele éppen ebben a pillanatban is azon dolgozik, hogy sok-sok elektront milyen módon lehetne bezárni egy tartályba. A lítium-ionos akksi technológiával nem ér ám véget az energiatárolás kutatása... Ráadásul nem csak az elektromobilitás hajtja az elektromos áram tárolásával kapcsolatos kutatásokat, hanem ez egy össztársadalmi érdek. Hogy fizikailag ez mennyire megvalósítható, az majd kiderül, de kutatják, mert kereslet van rá.