• bundasjezus
    #132
    "Ertem mit irsz, erre irok neked egy nagyon jo peldat: Megepult a gozgep, es a kovetkezeo napon kifejlodott belole a belsoegesu hengerenkenti befecskendezesu hangolt szivosoru duplaturbos dugattyus motor! Igy tortent? NEM mert csak lepesekben lehetett haladni, vagyis lesz egy kovetkezo lepes, nem tudom mi, vagy hogy de lesz, az okot mar megbeszeltuk. SZVSZ"

    A kezdetleges hőerőgépek esetében már az első pillanattól nyilvánvaló volt, hogy a működésükhöz használt tüzelőanyag energiatartalma nagyon nagy, a gépek hatásfoka viszont csapnivalóan alacsony volt, tehát egyértelmű volt, hogy merre vezet a fejlődés útja: az energia adott volt tüzelőanyag formájában, már csak az a feladat, hogy minél több munkát nyerjük ki belőle a hőerőgépek által. Ezen a fejlődési folyamaton végig is ment a technika.

    A kolonizálás esetében pontosan ez a fejlődési irány nincs meg. Élünk egy nyersanyagban és erőforrásokban gazdag bolygón, amit kizsákmányolunk, ezért ezek a források ki fognak apadni. Erre nem az a megoldás, hogy meghódítunk egy olyan bolygót, ahol nincs se nyersanyag, se erőforrás, mindent magunkkal kell vinni oda erről a bolygóról (még a levegőt is). Egy dolgot nyerünk csak a Marssal: fizikai teret. Azzal pedig nem vagyunk előrébb, mert nem azzal van bajunk a Földön se, hogy nem férünk el, hanem hogy túl sokat fogyasztunk. A Marson pedig nincs mit fogyasztani. És ezen nem segít a technika.