• kvp
  #49
  "Ez tök jó, csak a villamos áramból milyen hatásfokkal lesz tolóerő a kémiai égéshez képes a teljes rendszer hatásfokát nézve?"

  https://en.wikipedia.org/wiki/Variable_Specific_Impulse_Magnetoplasma_Rocket

  Azaz a wikipedia alapjan kb. 59%-os az energia hatasfoka. Viszont raketaknal a toloero - tomeg aranyt szokas nezni es a kemiai raketakat szinte barmelyik ionhajtomu tipus megveri (nagysagrendekkel).

  Egyebkent most jutott eszembe, hogy valojaban egy iranyitott hosugarzo is hajtomu, raadasul kozel 100%-os hatasfoku. Tehat ha semmi mast nem csinalunk csak egy zseblampaval vagy egy hasonlo formaju radiatorral hot adunk le egy iranyba, akkor az toloerot fog kifejteni. A nehezseg a rendszer tobbi reszenek arnyekolasa, hogy a tobbi iranyba a rendszer ne adjon ki hosugarzast. Mar van is errol gyakorlati teszteredmeny:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Pioneer_anomaly

  Szoval semmi mas meghajtasa nem lenne egy jarmunek csak a hosugarzok termikus sugarzasa, a megoldas akkor is mukodne. Raadasul ennek a meghajtasnak az elmeleti sebesseg maximuma c-hez tart, mert a kiaramlo hajtokozeg (termikus fotonok) fenysebesseggel tavoznak. Valoszinuleg ennek a rendszernek lenne legjobb a tomeg-hajtoero aranya, ha nem lehetne az elhasznalt fuzios futoanyagot utanna reakcios anyagnak hasznalni.