Másodszor megnézve a filmet én is egyetértek sok mindenben veled. Az álláspontom is közeledett a tiédhez.
Egyrészt ott érzek egy fordulópontot, amikor Kylo mondja Rey-nek, hogy hagyjuk abba ezt az egész faszságot sithekkel, jedikkel, legyen vége a háborúskodásnak. Na és ekkor érzem, hogy Kylo végre tököt növesztett van egy saját gondolata álláspontja, ami ráadásul marhára megfontolandó és kb itt be is lehetett volna fejezni a filmet.
Másrészt innen mozdul meg valami, hogy a végére az oridzsi SW hangulatból visszaszivárogjon valami, amit én sem az előzmény trilógiában, sem az új részekben nem éreztem. Igen, ha így nézzük akkor 37 éve eddig ez a legsztárvarszosabb film. Hmmm.
Csak ugye először megnézve idáig már marhára elfáradtam és a Mary Poppins Leia jelenettel, meg az űrtapírók tejét szopó Lukkal már olyan szinten alázták le a filmet, hogy az csuda.
Korábban azt mondtam, hogy a film filmes szempontból, pl vágás szempontjából jó. Hát nem, marha hosszú lett és simán ki lehetne minden jelenetnél egy-egy snittet iktatni, főleg az elején, amivel egyrészt SW-osabban pörgős lenne, másrészt kiesnének azok a fájdalmas másodpercek, amelyek adott szitut mindig agyonvágják. Pl Poe gyökérkedése a kinevezett admirálisnővel, vagy Finn meg Kelly Marie lúzerkedése, vagy Kylo és rey csetszexe, a kaszinóváros guillermo de toros szürrealistása szintén vágást érdemel, mert nem illik az SW képi világba.
Ezzel a sebészi beavatkozással, egy rövidebb rendezői változattal bizony egy nagyon fasza kis hagyományos SW film jöhetne ki ebből az anyagból.