• gforce9
    #108
    Nem. Egy gömbhéjon belül bárhol vagy nem gyorsulsz semerre. Akár a szélén vagy akár a középpontban. (szigorúan szimmetrikus, egyenletes anyageloszlás, nincs zavaró hatás stb.)

    A rád ható erők kiegyenlítődnek, nem akarnának szétszakítani, ebben az elvi esetben lebegnél, bárhol is vagy a gömbhéjon belül.

    "Értem ez alatt, hogy ugye az űrhajó kilövőállomások is az egyenlítőhöz közel vannak, mert ott a nem tökéletesen gömb alakú föld miatt kisebb a gravitáció. "
    Azért vannak az egyenlítő környékén, mert a föld forgásából adódó kerületi sebesség itt a legnagyobb. Ergo ezt a sebességet már nem kell elérni a pályán maradáshoz szükséges sebességhez képest, mert a föld maga egy kis plusz "löketet" ad.

    "Ha kellően nagy lenne az üreg, gondolom meg lehetne találni az egyensúlyi pontot, mármin a gravitáció és a nyomás között, ezzel létrehozva egy gömbhéllyat. (Az más kérdés, hogy teljesen hülyeség lenne :) ) Igazából csak "hangosan" gondolkoztam..."

    Nincs értelem ezt számolgatni föld méretű testeknél, mert nem reális fizikai helyzet. A mindentől távoli vasgömb az általad felvázolt módon viselkedik, fizikailag lehetséges eset, szóval abban érdemes gondolkodni, ha erről az elvi kérdésről beszélünk. (fizikáról beszélni, fizikailag lehetetlen szituációban nincs értelme)