• Sequoyah
  #141
  Ebben is van igazsag, de en inkabb az alapveto mozgatorugokra gondoltam.
  Az evolucioban altalaban a legkisebb, legkevesbe atfogo inkrementalis valtozas mukodik, ami onallo lepeskent alkalmasabba teszi az egyedet a kornyezetben valo tuleleshez, fuggetlenul attol, hogy ez a kis inkrementalis lepes mennyire hatekony hosszutavon. (pl ha egy valtozas hosszu tavon, tovabbi valtozasokkal kovetve sikeresebb lenne, de onmagaban rovidtavon hatranyt jelentene, akkor nem fog megtortenni)
  Egy tipikus IT project hasonlokeppen mukodik. A programozo a mar regota mukodo kodot a leheto legkevesbe probalja megbolygatni, egyreszt mert az mar bizonyitott, masreszt mert nem latja at a kod egeszet, es nem tudja milyen nem vart kovetkezmenyekkel szamolhat. Megrendelo pedig tipikusan nem akar penzt es idot aldozni egy atfogo refaktoringra. Tehat a leheto legegyszerubb, legkisebb valtoztatast vegzi el, mi megfelel a megvaltozott korulmenyeknek. (pl otthagy torlendo kodot, mert hatha valami mas meg hivatkozik ra...). Ez persze hosszutavon csak meg rondabb, meg atlathatatlanabb kodhoz vezet, de kizarolag rovidtavon ez a leghatekonyabb lepes minden egyes kulonallo esetben.

  Van persze ellenpelda is. Vannak projectek, ahol nincs ido es penzkenyszer, viszont minosegkenyszer van, ezert raszanjak az eroforrasokat arra hogy megertsek a regebbi kodokat is, es kidobjak/ujraprogramozzak es ujrateszteljek azt ami nem eleg jo. Ez tipikusan atlathatobb, tisztabb, elso ranezesre is logikusabb es erthetobb kodhoz vezet, ahol nem ernek meglepetesek hogy megvaltoztatok itt valamit, es egeszen mashol elromlik valami latszolag fuggetlen funkcio:)

  Az erdekes, hogy az elobbire hasonlito keszekusza, nem is ertem hogy mukodo strukturakra szamtalan pelda van, az utobbira hajazo logikus viszont nem nagyon. Miota mindket fenti projecttipusban volt szerencsem dolgozni, azota szamomra ez a legmegyozobb erv az intelligens tervezettseg elleneben:)
  Pl egy vicc az, hogy bizonyos egyszeru emberi tulajdonsagok tok veletlenszeruen elhelyezkedo DNS szakaszok altal vannak meghatarozva, de ha ezek egyiket megvaltoztatom, akkor valami olyan tulajdonsag is megvaltozik, amire egyaltalan nem is gondoltam. Vagy hogy bizonyos testreszek, funkciok nyilvanvaloan nem arra alakultak ki amire most hasznaljuk oket, es ugy lettek beleeroszakolva ebbe a szerepbe, mert vegulis igy is mukodik (pl az emberi medence es felegyenesedett gerincoszlop)