Skylake#4
Így van. Csak egy kis probléma van az átalakulással: messze gyorsabb időtartamú, és ezzel párhuzamosan messze gyökeresebb átalakulás ez mint az ipari forradalom. Ez fogja jelenteni a fő, és szerintem nem leküzdhető problémát.
Az ipari forradalom eredményeként a mezőgazdaságból áramlott munkaerő a (megszülető) iparba. Most az iparban foglalkoztatott munkaerőtömeg - és ők döntően azok, akik a legkevésbé képesek tudásukat megújítani, fejleszteni (lásd. melós kifejezés, és annak konnotációja) - kellene hogy munkát találjanak a harmadik szektor azon részeiben, amelyben az álláslehetőségek úgyszintén igen jelentős részét eleve robot megoldásokkal válthatnák ki az ottani munkaadók, messze gyorsabban mint akkor - kb. 20 év alatt (lásd pl. szakács-robot). Na, ez az a kihívás, ami szerintem nem fog menni. Hozzávéve olyan tényezőket, mint a klímaváltozás miatti globális népességmozgások, illetve környezeti tényezőkből adódó nagy térségekre ható, társadalmi és gazdasági szinteket komplexen elérő és átformáló változások. Megugorja ezeket a kihívásokat sikeresen, minimális megrázkódtatással az emberiség? Szerintem nem!