Kiinduló adatként szerintem vegyük figyelmbe, hogy nem radoktív ipari hulladék az EU-ban évi 2 Mrd m3 keletkezik, ebből toxikus hulladék 36 mill t. Radiokativ hulladék 40 000 m3. Nagy aktivitású radioaktív hulladék 240 m3. Nagy aktivitású hosszúélettartamú végleges hulladék tárolót 2035-50-es évekre terveznek a Mecsekben (2015. Kormány előterjesztés szerint). Szerintem, ha a geológiai felmérés pozitív eredménnyel zárul akkor a Bátaapátiban és Püspökszilágyiban működő rövid élettartamú, kis és közepes aktivitású hulladékot befogadó tárolókkal együtt hosszú időkre megoldott lesz a radioaktív hulladék kérdése Magyarorrszágon.
"Akkor majd összevethetjük azzal, hogy volt egy csernobil meg egy fukushima."
- meg amiről nem tudunk. "
Mert a média csak az atomerőművekre koncentrál, évente történnek azért radioaktv anyagokal kapcsolatos események. Varrat átvilágító röntgen sugár-kazetták elveszése, nem megfelelő felhasználása, orvosi, mezőgazdasági sugárforrások helytelen használata. Izotópok illetéktelen kezekbe történő kerüléséből fakadó egészségkárosodás, halál. Ezeknek általában elég kevés közük van az atomerőművekhez, max annyi, hogy a felhasznált izotópokat reaktorokban állítják elő. A nukleáris technológia eléggé elterjedt, nem korlátozódik az atomerőművekre, kórházi sugárkezelés, mezőgazdasági termények csírátlanítása, stb, ilyen ma már elterjedt, sokszor nélkülözhetetlen eljárásokhoz köthető. Megfelelő használatával ez a technológia is biztonságos, sőt hasznos, hatékony.
Az évi ismert egészségkárosodások, halálesetek száma szerintem nagyságrendileg marad el más ipari technológiák ilyen számától. A benzin is robban, még sem állnak a méregzöldek hosszú sorokban a benzinkutak előtt. Sajna az atomnak rossz a sajtója, mint a cápának, pedig a világon évente tőbb ember hal meg mert ráesik a kókuszdió, vagy leesik egy banánfáról, mert azokat szeretjük, a cápát meg nem. Cápás/atomos horror film van, kókuszdiósról nem tudok. :) Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.10.27. 11:05:53