• fonak
    #205
    Sajnos nem értitek meg, hogy a nem tudjuk tárolni, bár voltak elképzelések (évtizedekkel ezelőtt) pl. a Prédikálószék tetejére építendő betonteknőről, mint energiatárolóról. :) Így mindig kell tenni mellé más kapacitást, lehetőleg gyorsan "felkapcsolható" gázturbinás erőműveket, vagy importáramot.
    A Paks II. elleni tipikus érvek: az atom rossz mert csak, mert Csernobil és Fukusima meg Three Mile Island. Az mondjuk nem zavar senkit, hogy ezek halálos áldozatai eltörpülnek a fosszilis energiahordozók égetéséből eredő halálozások miatt, de nukleáris, tehát rossz, értem. A sötétzöld ideológia hívői szerint az atom ördögtől való, a szép zöld szélkerekek tízezrei meg a soha le nem bomló napelemek mindenfelé meg multiorgazmust okoznak Földanyának. :) A másik meg: rabláncra fűznek vele a mocskos ruszkik (mondjuk semmi baj nem volt az orosz függőséggel a baloldalon addig, amíg OV össze nem haverkodott vele, amikor Gyurcsival jattoltak, az nem volt gond - tudom akkor még nagyon fejlett demokrácia volt Oroszo.:) persze ez fordítva is igaz, megcserélődtek a szerepek. Paks I.-gyel is "oroszfüggők" vagyunk már, mégsem zsaroltak meg vele sosem. Az orosz gáztól való függőségről meg ne is beszéljünk, bár annak a kiváltását is szorgalmazzák egyesek a gazdasági rációval szembemenve is (nem baj ha drágább, de legalább nem orosz! fő az ideológiai elkötelezettség, mint a megújulók iránt is).
    Paks I-et is tudnánk működtetni az oroszok mindennemű közreműködése nélkül is, így lenne a II-vel is, és ezt ők is tudják. Persze politikai céljuk is van, ha Finnország mellett Magyarországi is épít új orosz tervezésű erőművet (nem tudom, a cseheknél épp mi a helyzet, a bolgárokat sikerült az USA-nak nyomásgyakorlással lebeszélni, ahogy a déli áramlatról is), az nekik jó reklám és bent vannak az európai piacon.
    Paks II. mellett amúgy nem az áram olcsósága a fő érv, hanem az energiabiztonság. Alternatívája barnaszén lenne, ahogy már említette más is korábban, mert más nem nagyon van, csak az importfüggőség.
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2017.10.24. 17:45:32