nem érted
Sehol nem írtam hogy a sebessége változik.. a vöröseltolódás lényege, már a mi esetünknél, hogy a tér tágulása miatt a fény hullámhossza megnyúlik a vörös tartomány felé...
Így van, de te egy adott távolságot írtál, "akkor a megtett úthoz szükséges idő folyamatosan nő"
ami pl 100km..az mindig 100km marad..és ha 100km/h mész akkor az mindig 1 óra lesz
ezért írtam ezt:
szerintem, de lehet tévedek, rosszul fogalmaztad meg a kérdést, nem arra utalsz, hogy pl két galaxis közt ha nő a távolság, akkor több idő kell a fénynek hogy eljusson?
és mivel minden inercia rendszerben önmagához viszonyítod a fény sebességét ami állandó
így az "elindult" fényre már nincs hatással a közben távolodó galaxisa..és ha ideér, mi csak azt tudjuk megállapítani, hogy mekkora vöröseltolódása, és abból visszaszámolva a galaxisa tényleges távolsága jön ki..
Ne feledd, mi a réges régi múltat látjuk csak..nincs állandó idő az univerzumban..gőzünk sincs hogy valóságban hol merre van egy galaxis ami 5 milliárd fényévre, van mert mi az 5 milliárd évvel ezelőtti pozícióját látjuk
mert ha jól értem arra célzol, hogy pl egy galaxis 1 milliárd évvel ezelőtt, X távolságra volt
ma meg X+n távolságra..
így igaz amit írsz..elvekben, több idő kell hozzá adott sebességnél
de ha ez nem közelít fénysebességhez hanem jóval lassabb, akkor mindegy, mert soha nem érhetsz oda..
ha meg majdnem fénysebesség, akkor a távolság mindegy..mert a belső utazónak, úgyis csak percekig tartana az út :) Utoljára szerkesztette: Kelta, 2017.11.10. 01:20:45