• Irasidus
    Az ilyen ismeretterjesztőnek álcázott népbutításokból nem lehet tanulni, óva intek mindenkit ezektől. Tényszerű tévedések, szenzációhajhászás, és konkrét hazugságok hangzanak el. Ezeket profitáriontál tévétársaságok készít, akinek a nézettség számít, nem az ismeretterjesztés. A Morgen Freemen féreglyukon át című borzalom, tipikus amerikai ömlengés, ahol még isten létét is bizonyítottnak vélik a tudomány által. Nevetséges, és a tudományhoz annyi köze van mint Astrojánnak.

Ha mindenképpen nézni kell valamit, akkor csillagászat csatornája, Gallieo webcast és ha ez nem elég, vagy angol nyelvű is jöhet akkor szólj.

"Igen tudom, hogy a naprendszer peremén járnak, sőt itt sg-n is már vagy 5ször ki léptek belőle :D az utóbbi pár évben, ezért is írtam, hogy max a Naprendszerben. Miféle necces mérések? Esetleg tudsz konkrétumot, mert nem találom, hol olvastad?"

Igen, ötször kilépett, mert a heliopauza nem egy rögzített fal, hanem pulzál, és így van amikor a Voyager mögé kerül, van amikor elé. A mérés tökéletes. Másrészt nem a Naprendszer peremén járnak, az még sok ezer év mire eléri, csak a napszél és a csillagközi szél találkozási pontjánál jár, de innen kifelé még milliárdnyi égitest van, ami a naprendszer része.

"Hogyan zárták ki a a naprendszerünk vagy a tejútrendszer esetleges torzító hatásait, ami befolyásolhatná a méréseinket/megfigyeléseinket amiket sok millió fényév távolságra lévő ismeretlen objektumokról teszünk? Mivel minden infó amit szereztunk ezekről az valamilyen elektromágneses sugárzásból fakad (tudtommal, de én tudatlan vagyok, ezért kérdezek)."

Nem biztos, hogy értem a kérdés. Zavaró hatás, már maga a légkör is, a csillagközi por, és minden ezeken túlmutató olyan dolog ami a megfigyelést zavarja: zajnak hívjuk. Ezeket többféle módszerrel szűrik ki, azért kérdezem, hogy tulajdonképpen mire gondolsz, mert így eléggé tág amit kérdezel?