• yamato41
    #44
    Vegyél be andaxint, ha felhúzod magad. Vagy szívjál el egy rákrudat. Nemzetgazdasági szinten a dohányzás számilliárdos többletköltséget jelent évente - minden többletteher mellett is igaz ez, bármit is ingerkedsz. Sajnos egy esetleges megszűnés is több évtezedes többletterhet jelentene a költségvetésnek. Sőt, az még megterhelőbb lenne, mert nem lenne a szektorális többletbevétel, csak a kiadás oldala. Azért nincsen erős korményzati fellépés sehol sem a dohányzás ellen, mert az roppant negatív költségvetési következmény lenne.
    Az egyetlen megoldás ebben a tekintetben a társadalmi helyett az egyéni betegbiztosítás lenne. Akkor mindenki a saját zsebére növelné egészségügyi kockázatát.

    "árának 90%-a adótartalom kb."
    Ez szimpla demagógia.Egyrészt tételesen nem igaz, másrészt az ÁFA nem egészségbiztosítási tétel, így azt már kapásból kiveheted.
    Csak egyetlen példát mondok: az érszűkület. Évtizedekkel hozza előrébb az érszűkületes betegséget a rákrudazás. Márpedig ha valaki 60 éves helyett 40 évesen lesz érszűkületes, annak +20 évig fedezi a TB a vérhigítóját, kezeléseit.