• dyra
    #39
    ""alapjövedelmet "
    Ennél nagyobb kamut azlmúlt 10 év ballibbantak politikai termése nem hozott még. Mi/ki fogja megternelni az alapját? Az én adómból tehénkedjen otthon naphosszat a Béla? A tiedből lehet, de az enyémből nem fog, az tuti. Irgalmatlan blődli, a dologtalanok mekkája."

    A robotok. Semmi blődség nincs benne. Változik a világ ha a robotok termelnek helyettünk akkor mit csináljunk?

    ""a folyamatos közmunkának vajmi kevés értelme van"
    Na, akkor a közmunkát sem ismered. A környezetemben lévő közmunkások 80%-a olyan 50 fölötti ember, aki még a betanított munkára sem alkalmas. De nem is lenne halandó elmenni dolgozni három mszakba, mert nem úgy szocializálódott. Viszont közmunkában legalább valami hasznukat veszi a társadalom. Csak a munkáltatón múlik, hogy mennyit dolgoznak. Nálunk pl. a városgondnokság vezetője olyan, hogy nála dolgoznak."

    Mégis azt mondom jobb lenne ezeket az embereket oktatni.

    ""Kinek vannak meg az eszközei ahhoz, hogy például átfogó táplálkozással kapcsolatos kampányokat indítson? Bizony ez az állam. Ebben van felelősségük."
    Hujjuj. Állami kampány miatt nem fog több pacalt enni a Jóska? Szép is lenne..."

    Nem egyszer volt ilyen, pl mikor az AIDS miatt az óvszert reklámozták. Az állami kampány volt anno. Most is van ilyen amúgy csak az Sorsozás meg migránsozás.

    """Nem nagyon éltél.. stb."
    De, éltem. Nagyon nem ismered az állami szektort, ha ezt írod. a látens munkanélküliség miatt nem volt előtérben a munkanélküliség Csermanek alatt. Most ilyen nincsen. A versenyszektorhoz az államnak semmi köze, a tulajon múlik, hogy hányan dolgoznak nála. Az állami szektorban pedig sok minden más mellett a népesség alacsony iskolázottsága miatt kell fenntartani a bürokrácia jelentős részét. Márpedig ennek gyökere is a félnótás Csermanek ócska hatalomféltésének köszönhető. Nagyon messze van még az az idő, amikor a magyar társadalom 2/3-a képes lesz az e-közigazgatást igénybe venni. Márpedig addig az állami bürokrácia nem fog jelentősen csökkenni."

    De megismétlem papírt tologatnak. A nem állami cégekre meg annyi papír munkát tolnak át, hogy komplett szakmákat hoztak létre amik csak azért léteznek mert az állam ilyen meg olyan "papírt" kér be. A nagy cégek és az államnak megvan az a baj, hogy túlburjánzik. Időként a nagyvállalatoknál van is söprögetés olyankor megszabadulnak az állomány 10 - 15 százalékától. Aztán azt pár év alatt általában vissza is szedik.

    ""itt a kelet Magyarországon sajna ez egy "átlagos" fizu"
    Írtam. Oda kell menni, ahol van munka, nem pedig ücsörögve várni, hogy repüljenek a sültgalambok. Felénk 3 műszakban 8 általánossal 180 nettóról indulsz, havi két szombattal 220. Százval állnak üresen a munkahelyek. Ennyi."

    Mennek is. Szerinted miért van munkaerőhiány? A nevetségesen alacsony bérek egész kelet europa kihalásához vezet. Nem csak nálunk probléma ez az egész térségben.

    ""http://www.osztrakugyek.com/GYES"
    Remek példa. Mert itt ez az 1-3 variánsban éppen átlagosan sokkal alacsonyabb, mint a munkabér. A magyar párhuzama a 4. és 5. variáns között van, ott meg egy év. Köszi, jó példát hoztál."

    Csak épp láthatod, hogy az osztrák állam mennyivel "bőkezűbb" mint a magyar. Az egy mítosz, hogy nálunk olyan csuda fantasztikus szociális dolgok vannak. Persze az afrikai országokat verjük de sok fejlett országban már réges rég felismerték, hogy csak erős szociális hálóval lehet általános jólétet teremteni. Aki bajban van azt segíteni kell, amikor kimászik a bajból a többszörösét fizeti vissza adó formájában.