• dyra
    #35
    "Nem. Mert elvárod az államtól, hogy helyetted oldja meg a saját problémáidat."

    Az ember nagyon könnyen kerülhet olyan helyzetbe, hogy segítségre van szüksége amit önerőből nem tud megoldani. Nyugaton is van szociális háló ez nem egy posztkádári igény. A fejlett országok jó részében van ilyen.

    "Szerintem bővel elég egyetlen: az amerikai egészségbiztosítás. De lehetne pl. a gyereknevelési támogatások (GYED) területén is keresgélni (Mo-on 2-3 év, tőlünk nyugatabbra fél év)." Nálunk 2év GYED utána GYES van ami 1év és valami 25 000 forint / hó. Ezzel szembe Ausztria http://www.osztrakugyek.com/GYES

    "Én sokat dolgozom, nem döglök éhen. Bármikor tudok menni táppénzre, nem döglök éhen. Nagyon sajnálom, aki nem így van, de javaslom mindenkinek, hogy nézzen körül saját háza táján is." Nem kívánom neked bekapsz egy valódi súlyos sérülést baleset vagy egy gerinc sérv. A nettó béred meg mondjuk 120 000 volt havonta erre kapsz majd a gyógyulásod ideje alatt 72 000 forintot. Szándékosan egy csóróbb fizut néztem mert itt a kelet Magyarországon sajna ez egy "átlagos" fizu. A felépülésed végére ha nincs megtakarításod vagy a családod nem segít garantáltan azt fogod nézni melyik csekket fizeted később.

    "Pl. a dohányzókat én en bloc kizárnám az ingyenes egészségügyi szolgáltatások köréből, meg a 20%-nál nagyobb túlsúlyt cipelőket is."
    Én meg a dízel autósokat és azokat is akik alkoholt isznak. A bortermelőkre pedig külön adót vetnék ki. Bizonyított tény, hogy ezek is nagyon bejátszanak mégis aki csak ezt megmeri említeni hülyének lesz kikiáltva.

    ""a rossz szokásaink no meg még egy csomó minden amiben az államnak lenne mint tennie"
    Erről beszélek. Nem az állam dolga a szokások megváltoztatása, mert azt diktatúrának hívják...""
    Kinek vannak meg az eszközei ahhoz, hogy például átfogó táplálkozással kapcsolatos kampányokat indítson? Bizony ez az állam. Ebben van felelősségük.

    "Pontosan ez a posztkádári mentalitás. Miért ne kellene dolgozni? Ismered a mondást: aki nem dolgozik, ne is egyék. Nyilván a munkaképtelenek ez alól kivételt képeznek, de aki munkaképes és nem dolgozik, az meg is érdemli a sorsát."
    Nem nagyon éltél te a Kádár rendszerben még ha most oda is mutogatsz. Na ott nem volt olyan, hogy valaki nem dolgozik. Nem volt munkanélküliség. Jöhetsz a kapun belüli munkanélküliséggel de az most is van, az állami alkalmazottak fele papírt tol egyik helyről a másikra de ha a nagyobb cégeket is megkapirgálnánk ott is kiderülne, hogy túlburjánzott bürokratikus szervezetek.

    Az értelmetlen munkának ma sincs és semmikor sem volt értelme helyette már regés rég lehetne alapjövedelmet biztosítani és akinek lehetősége és akarta van az erre támaszkodva értelmesebb magasabb szintű melót tudna végezni. A papír tologatásnak és a folyamatos közmunkának vajmi kevés értelme van.

    De majd a növekvő automatizáció ezt is kifogja kényszeríteni.

    A lényeg a posztkádári felfogás a tiéd nem az enyém.