• gforce9
    #25
    "A Facebook, mint rendszer nagyon rugalmas, lehet pőre kommunikációra használni, és lehet egészen narcisztikus kórképig belemerülni. "

    A facebookkal nem ez a legnagyobb gond szerintem. Én 2 fő problémát látok:

    1. A privát szférát elkezdi lecsökkenteni és azt erősíti - főleg a fiatalok körében -, hogy ez így teljesen természetes. Átalakítja az emberi kapcsolatokat, közösségeket. A régi szűk baráti köröket eltünteti és sokszázas laza ismerőshálóvá alakítja. Felszínesíti a kapcsolatokat és a privát szférát lényegében a múlttá teszi. A konfliktuskezelésre manapság nem kell leülni sörözni és rendezni a kínunkat, elég bezárni a chatablakot és letiltani. Úgyis van 100 másik ismerős. Ezekből kifolyólag a későbbiekben egy nagyon könnyen befolyásolható, felszínes réteg nevelődik ki.

    2. Lényegében az előzőre épül az, hogy a franc sem tudja megmondani, hogy az FB-n milyen algoritmusok dolgoznak azon, hogy ki milyen hírt lásson. Mivel ez léynegében 1 kézben öszpontosul, irtózatos tömegbefolyásoló erővel élhet vissza egy olyan közösség felett, ahol szilárd gyökerek és a közvetlen személyes emberi kapcsolatok háttérbe szorulnak.