• asgh
    #13
    Jó lenne tisztába tenni, hogy a szólásszabadság és az emberi jogok kikre is vonatkoznak egyáltalán, mert ezzel elkerülhetőek lennének a hasonló politikai indulatoktól fűtött, félrevezető hozzászólások.

    A szólásszabadság és az emberi jogok _természetes_ személyeket megillető jogok. Vitán felül ezeknek a jogoknak bármilyen csorbítása, korlátozása elítélendő függetlenül a szándéktól és a módszertől.

    Csakhogy a szólás szabadsága vagy az emberi jogok egyáltalán nem terjednek ki automatikusan a _jogi_ személyekre, sőt az államnak joga és kötelessége is a természetes személyek jogait megvédeni akár a jogi személyek alapvető jogainak korlátozása révén is. (Beleértve ebbe akár a létezéshez való jogot is!).

    Például:
    Ha az állam betiltaná a "dohányzás" szó használatát a köznyelvben, azzal súlyosan csorbítaná az emberek szabad szóláshoz való jogát, ezért még a nem dohányzóknak is alapvető érdeke lenne - a precedens miatt - tiltakozni ellene.
    A dohánytermékek reklámozásának tilalma ugyanakkor csak a jogi személyekre vonatkozik így ez a témakör egyáltalán nem tartozik a szólás szabadsága vagy az emberi jogok témakörébe. Az államnak mérlegelnie kell, hogy a dohánytermékek reklámjainak milyen népegészségügyi következményei lehetnek és eszerint kell korlátoznia a dohánytermékek forgalmazóinak - mint jogi személyeknek - a szabad szóláshoz való jogát.

    A szólás szabadsága és az alapvető szabadságjogok kérdésköre mégis rendszeresen előkerül az állam és a cégek vitájában.
    Miért?
    Nos, a "jogi vs. természetes személy" határvonalat szeretik a céges lobbisták és az általuk pénzelt liberális megmondóemberek ügyesen elmosni, kihasználva, hogy az ember empatikus lény és a köznyelv nem mindig tesz különbséget személy és személy között. Így sikerül hajánál fogva belerángatni az alapvető szabadságjogok kérdését minden állami szabályozást övező politikai diskurzusba.

    A konkrét esetben a Facebook nyilván jogi és nem természetes személy, azaz az orosz államnak igenis joga és kötelessége akár be is tiltani a működését, ha úgy ítéli meg, hogy a Facebook veszélyezteti az állampolgárai személyiségi jogait.
    Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy Oroszországban minden okés a szólás szabadságát és az emberi jogokat illetően (sőt), viszont a szabadságjogok kérdéskörét semmiképpen sem szabad bevonni az orosz állam és egy külföldi magáncég - alapvetően nemzetbiztonsági és gazdasági - vitájába, mert azzal egyenlőségjelet tennénk a jogi és természetes személyeket illető jogok közé, azaz elfogadnánk a céges lobbisták (és az általuk fizetett agitprop gépezet) manipulatív csúsztatásait.