• Sequoyah
    #37
    Terido mint megfoghato fizikai entitas nem letezik valoban (mint ami az eter lett volna). Ez gyakorlatilag egy 4 dimenzios koordinata rendszer, amiket a benne levo mezok hataroznak meg. Igy viszont nyilvanvaloan letezik, mert tudunk mozogni mind a 4 dimenzioban, tudunk tavolsagot merni mind a 4 dimenzioban, tudjuk hogyan hatnak egymasra ezen mozgasok a kulonbozo dimenziokban, es segitsegevel meg tudjuk hatarozni mi fog tortenni, ellenorizheto modon. Mint alapfogalom, a Wikipedian megtalalod a szerintem jo es ertheto leirasat, ami biztosan pontosabb, mint amit en fogalmazok meg:)
    Es onmagaban a mezo sem egy megfoghato valami. A mezo nem tobb mint egy tulajdonsaghoz rendelt mennyisegertekek halmaza a fenti koordinatarendszerben.
    Astrojan sajnos egy gyermek felfogokepessegevel rendelkezik. Nem erti a fenti absztrakcios szintek lenyeget, sem az, hogy mi az, hogy absztrakcio. A fantaziaja azon alapul, hogy latta hogy a biliardgolyok hogyan lokdosik egymast, es ez minden amit ert. Ezert probalja az univerzumot pici biliardgolyok osszessegekent osszeallitani a fejeben. Ebbe pedig nem anyagi erok, plane vonzo es nem taszito hatasu erok nem fernek bele. A relativisztikus idodilataciorol pedig ne is beszeljunk.

    De egyebkent arra reagalva amit te irtal, nem kell mindennek megfoghatoan leteznie. A matek sem letezik megfoghatoan, megis ezt hasznaljuk sokmindennek a leirasara es jellemzesere, sikeresen. Fizikaban is esznel kell lenni, hogy melyik fogalom egy megfoghato, letezo valami, es melyik csak egy absztrakcios szint, ami jellemzi es modellezi a valosagot, de nem a valosag maga.