• Sequoyah
    #33
    Ugyanazert, amiert utana tobb ezer evig (Egyiptomi okor -> 15. szazad) kvazi kozepkori szinten elt az emberiseg, ugrasszeru fejlodes nelkul, aztan bumm, ipari forradalom.
    Vannak bizonyos katalizator-jellegu korulmenyek, amik ritkan allnak rendelkezesre. Ezek lehetnek megfelelo esemenyek es korulmenyek szerencses egyuttalasa, de lehet egy fordulopont is egy hosszu es lassu folyamatban.

    Peldaul az ember kommunikacioja hosszu, lassu fejlodesen ment keresztul. De volt benne egy pont, amikor mar elegsegesse valt a tudas atadasahoz, majd es akkumlaciojahoz. Onnantol, hogy a tudas elkezd halmozodni, sot a kommunikacio fejlettsegere is visszahat ez, beindul egy exponencialis fejlodes, mindenfele elojel nelkul.
    Vagy lehet ez egy kornyezeti, eghajlatoi valtozas is. Az emberiseg evezredekig elvolt, jol megelt gyujtogetesbol, mindenfele fejlodes nelkul, de aztan egy eghajlatvaltozas miatt el kellett kezdeniuk gondolkozni, eszkozt kezelni, gazdalkodni.

    Szoval lehetseges magyarazatoknak nem vagyunk hijjan, de hogy konkretan hogyan is zajlott, azt nem tudom hogy tudjuk-e mar.