Assassin's Creed: Origins
-
Árnyvadász #1143 Én is azon az állásponton vagyok, hogy egy játék legyen rövid, de tartalmas. Esetleg nagyon rövid és sokszor újrajátszható. A rétestészta elnyújtásos játékok két okból nem megfelelőek számomra.
1. A mai felgyorsult világban sok játék jelenik meg. Nem biztos, hogy egy hosszú játékot 1-2 hónap alatt be tudok fejezni és így előfordul, kijön egy másik vagy több is, ami ugyanúgy érdekel és ilyenkor egyikkel másikkal váltogatva nem igazán jó dolog haladni. Jobb egy valamire koncentrálni és nem kell sietni amiatt sem, hogy a másikra mondjuk nem jut elég idő.
2. A játékoknak van egy megszokott, stílusuknak megfelelő játékmechanikájuk, amik egy idő után mindig elkezdenek ismétlődni. Ha egy játék túl hosszú, akkor nagy kérdés, hogy ez a periódus mikor éri el az unalmas szintet. Ugyanez igaz lehet egy nem túl érdekfeszítő sztorira is, de alapvetően a játék önismétlő részei, ha nem túl élvezetesek és változatosak, akkor komoly bajban van egy hosszú játék, mert hamarabb otthagyom sem mint véget érne.
Az AC:O ebből a szempontból eléggé késélen táncolt, viszont a helyszínek változatossága számomra képessé tette arra, amire szánták. Elértem a végére és igazság szerint még a DLC is remek szórakozást nyújtott. Amitől kissé tartottam is, mert egy játékot "kijátszva" egy újabb tartalom nem biztos, hogy garancia az új élményre. Hisz ugyanazt csinálom, mint az előtte lévő 70 órában. Viszont ismét egy vadiúj helyszín jött, egészen korrekt történeti szállal és új ellenfelekkel a rómaiak képében. Akikkel persze már az alapjátékban is találkoztunk, de itt tényleg rájuk helyeződik a hangsúly.
Fontos volt az is, hogy a DLC nem volt hosszú. Vagyis egy általánosságban vett DLC-hez képest igen, mert akár 10 órát is bele lehetett tenni, sőt darkSectorxxx, többet is rakott bele, de pont elég volt annyinak aminek szánták, nem vágytam többre. Igazság szerint már untam volna, ha elnyújtják.
A Discovery Tour viszont remek dolog. Bár ez nem is igazán a játékról, inkább a történelemről szól. Viszont, ha a szívemnek egy kedves játékban tehetek egy ilyen kis fejtágító túrát (aminek persze nagy részét már tanultam, olvastam) az mégiscsak más. Újszerű élmény, a hangsúly az új szón van. Mert szerintem minden addig marad érdekes, amíg van benne valami új. Ezt egy hosszabb (15 óra felettire már simán ki merem jelenteni) játékra már nehezen lehet elmondani.
Onnantól kezdve már tulajdonképpen már csak ismételsz. Csak az a nem mindegy ezt a készítők milyen módon tudják valahogy kordában tartani. Függ a világtól amit megalkottak, a grafikától ami sokáig be tud vonzani és vissza és vissza szeretnél oda menni és persze a történettől, nem beszélve pedig arról amilyen rendszert alá raktak. Ezek meg adnak valamilyen hangulati faktort az egésznek és a végén elválik akarod Te ezt végig, vagy valamely pontján fogod és otthagyod a picsába. :)